• Ungefär såhär skulle Boyans 2 kilometer långa bom kunna se ut, här en artistisk tolkning. Foto/Copyright: Erwin Zwart / The Ocean Cleanup.

  Ungefär såhär skulle Boyans 2 kilometer långa bom kunna se ut, här en artistisk tolkning. Foto/Copyright: Erwin Zwart / The Ocean Cleanup.

 • Innan The Ocean Cleanup hade ett kontor jobbade Boyan Slat från sitt sovrum i holländska Delft. Foto/Copyright: The Ocean Cleanup

  Boyan Slat i sovrummet i holländska Delft. Här jobbade Boyan innan The Ocean Cleanup hade ett eget kontor. Foto/Copyright: The Ocean Cleanup

 • En av flera förtöjningsplatser, där tre linor går till havsbottnen. Erwin Zwart / The Ocean Cleanup

  En av flera förtöjningsplatser, där tre linor går till havsbottnen. Foto/Copyright: Erwin Zwart / The Ocean Cleanup

 • Ännu ett test påväg att sätta i gång i vattnet utanför Portugals kust. Foto/Copyright: The Ocean Cleanup

  Ännu ett test påväg att sätta i gång i vattnet utanför Portugals kust. Foto/Copyright: The Ocean Cleanup

 • Boyan Slat upptäckte hur mycket plast det finns i haven, under en resa till Grekland. Det var då han bestämde sig för att göra något åt problemet. Foto/Copyright: The Ocean Cleanup

  Boyan Slat upptäckte hur mycket plast det finns i haven, under en resa till Grekland. Det var då han bestämde sig för att göra något åt problemet. Foto/Copyright: The Ocean Cleanup

Boyan Slat renar världshaven

EXTREM. Med en flera kilometer lång bom och lite nät vill prisvinnande uppfinnaren Boyan Slat låta haven rensa sig själva från plast. Nu blir visionen verklighet.

Vem tror på en sjuttonåring som säger sig kunna rensa världens hav från plast? Efter att först fått höra att hans plan var omöjlig, började fler och fler till slut lyssna när holländske Boyan Slat gick ut med sin lösning på ett av världens största miljöhot. Genom en flera kilometer lång bom som flyter på havsytan, med ett tillhörande nät, har han kommit på ett sätt för haven att rensa sig själva med hjälp av strömmarna. När sen plasten samlats upp framför bommen kan båtar hämta upp avfallet och plasten kan säljas och återbrukas som energi.

– När folk säger att något är omöjligt vill jag alltid motbevisa dem, säger Slat till DI Weekend och fortsätter senare. Någon måste göra det så därför gör jag det. Man kan säga att jag är hela världens holländske sopman.

Det oändliga
Havets oändlighet, det stora blåa djupet som får oss människor att känna oss väldigt små, tycks också göra att vi inte har samma känsla för skräp i vattnet som på land. Det syns ju inte. Det sjunker eller flyter bort och kvar finns den till synes rena ytan att doppa fötterna i. Men skräpet försvinner inte såklart. Det finfördelas, blir till mikroskopiska bitar som filtreras genom allt från alger till musslor och fiskar och mycket kommer till slut tillbaka till oss. Antingen på matborden eller på våra stränder där solstolarna står uppradade. Resten blir till fraktioner av vår nutid, för framtidens människor att upptäcka. Med dagens metoder kommer rening av haven ta tusentals år och kosta otroliga summor. Boyans idé går ut på att låta haven göra jobbet, och syftar då på att det är strömmarna som för plasten mot hans bom som kan samla upp avfallet.

– Vi brukar illustrera vårt koncept med en motfråga: Varför ska vi röra oss genom haven och städa, när haven kan röra sig genom oss?

Det är Slats extrema fascination för teknik och problemlösning som får honom att driva projektet framåt. Möjligheten att skapa ett system som mänskligheten aldrig tidigare skådat, för att ta sig över ett hinder.

Finns inga alternativ
Det var inte bara snack från en extremt envis tonåring, som vissa ville hävda. Det var en riktig vision som nu är på väg att bli verklighet. Det som började som en gymnasieuppgift ledde till att han så småningom hoppade av universitetet, utförde förstudier, höll ett TED-talk som idag setts av över två miljoner människor och sen drog in över två miljoner dollar i en kickstarterkampanj. Nu arbetar hans stiftelse The Ocean Cleanup med att samla in prover för att under 2016 sätta igång ett tvåårigt projekt i havet mellan Japan och Sydkorea, för att under 2020 ha tillräckligt mycket data för att ge sig på den största av världshavens plastansamlingar; Norra Stillahavet.

– Misslyckas är inget alternativ. Det finns alltid en plan B som vi får ta till om vi har ett problem som inte går att lösa. Vi måste i alla fall prova, säger han till etc.se.

Vem: Boyan Slat

Vad: Grundare och VD för stiftelesn Ocean Cleanup

Gör: Tänker rensa världshaven från plast

Priser: Vinnare av The 2015 Innovation By Design Award: Social Good. Utsedd av FN till den högsta miljörankningen, Champion of the Earth 2014. Kung Harald av Norge utsåg Boyan Slat
till marinindustrins Young Entrepreneur Award 2015 och Londons Design Museum tilldelade projektet Designs of the Year 2015.

Mer info: boyanslat.com