• Lounge-stolen Remix är gjord av olika lager av återvunnen plast och plywood. återvunnet

  Lounge-stolen Remix är gjord av olika lager av återvunnen plast och plywood.

 • Bordserien Gyro har fått sitt namn med inspiration från havet. återvunnet

  Bordserien Gyro har fått sitt namn med inspiration från havet.

 • Det terrazzoliknande materialet till Gyros bordskiva tillverkades av små plastbitar som flutit upp från havet. återvunnet

  Det terrazzoliknande materialet till Gyros bordskiva tillverkades av små plastbitar som flutit upp från havet.

 • Formgivaren Brodie Neill använder ofta återvunnet material i sin design. Foto: Jamie Smith. återvunnet

  Formgivaren Brodie Neill använder ofta återvunnet material i sin design. Foto: Jamie Smith.

 • Ljud och bilder från havet användes för att förstärka budskapet, när bordserien visades upp på Londons Design Biennalle. återvunnet

  Ljud och bilder från havet användes för att förstärka budskapet, när bordserien visades upp på Londons Design Biennale.

 • Vid Möbelmässan i Milano tidigare i vår, byggde Brodies team en monter av skivor som tillverkats av återvunna PET-flaskor. återvunnet

  Vid Möbelmässan i Milano tidigare i vår, byggde Brodies team en monter av skivor som tillverkats av återvunna PET-flaskor.

 • Med bordserien Gyro, som är gjord av återvunnen havsplast, vill designern Brodie Neill få oss att inse hur vår livsstil påverkar miljön. återvunnet

  Med bordserien Gyro, som är gjord av återvunnen havsplast, vill designern Brodie Neill få oss att inse hur vår livsstil påverkar miljön.

Brodie Neills designfilosofi för renare hav

HAVSPLAST. Enligt organisationen Ocean Cleanup flyter drygt fem triljoner plastbitar runt i världens hav. Ett gigantiskt miljöproblem som riskerar att växa om det inte dyker upp en lösning. Den Londonbaserade formgivaren och miljöaktivisten Brodie Neill är en av de som engagerat sig för att lyfta plastens påverkan på det marina livet.

Under uppväxten i Tasmanien var respekten för naturen en självklarhet för möbelformgivaren Brodie Neill, öns sydvästra kust är klassad som ett världsarv av Unesco och invånarna behandlar sin miljö med varsamhet.

Att klimatengagemang har blivit Brodie Neills designsignum är därför inte någon överraskning. Han använder ofta återvunnet material i sin möbeldesign, bland annat avfall och spill från byggarbetsplatser.

– Som formgivare har jag ett ansvar att tänka till kring materialval, och jag tror på att utnyttja saker som annars skulle ha hamnat på soptippen. Det är tragiskt att vi slänger så mycket som borde gå tillbaka till världsekonomin, avfall är en resurs.

Globalt samarbete
Hemma på besök för några år sedan, gjorde Brodie en upptäckt på en av Tasmaniens stränder. Han mindes den vackra och orörda naturen, men blev chockad av att se stranden full av sopor som flutit i land från havet.

– En gammal Coca-Cola-burk låg som en rostig konsumtionssymbol vid strandkanten, lite längre bort hittade jag en hög med gamla sugrör och en massa plastbitar.

Han satte sig ner och började fundera på hur länge plasten hade legat i vattnet och hur långt den hade flutit. Och hur problemet såg ut på andra ställen i världen. Han bestämde sig för att återanvända havsplasten.

Brodie såg en möjlighet att uppmärksamma problemet med havsplast och drog igång projektet Plastic Effects, dels för att samla in material, men även för att uppmärksamma problemet. Med hjälp av intresseorganisationer, forskare och miljöexperter byggde han upp ett internationellt nätverk. Via en kampanj i sociala medier uppmanade han människor att samla upp havsplast från stränder i deras närhet och skicka till honom.

– Jag ville lyfta att vi har ett kollektivt ansvar, och få människor att inse att det är hög tid att tänka till när det gäller användning av plast, säger Brodie.

Havsplast fick nytt liv
Gensvaret var enormt. Brodie fick havsplast från hela världen: från sina hemtrakter i Tasmanien, från Malaysia, Hawaii och Norge. Skolor och privatpersoner, organisationer som jobbar med sanering av stränder – så kallade ”beachcombers”, engagerade sig alla i insamlingen. Totalt samlade man in över en halv miljon plastbitar in genom kampanjen, som pågick under ett par månader.

De minsta plastbitarna, de som har legat så länge i havet att de formats till stenliknande bitar, sorterades efter färg. Brodie använde färgskalorna för att skapa ett terrazzoliknande material, som traditionellt sett brukar göras av krossad granit eller marmor. Materialet döptes till Ocean Terrazzo. Resultatet blev bordsserien Gyro, som förra året visades upp på London Design Biennale.

Läs mer: Boyan Slat renar världshaven med Ocean Cleanup

Brodies förhoppning är att projektet ska få konsumenter och formgivare att tänka över sitt förhållningssätt till plast, och öppna ögonen för de miljöproblem vi står inför idag. Är det nödvändigt att vi använder plast till så mycket som vi gör? Och varför hamnar så mycket i havet?

– Plast kan vara ett utmärkt material för vissa föremål, exempelvis fungerar det perfekt till ett skyddande visir på en motorcykelhjälm. Det är också en produkt som har en lång livstid, då kan det vara värt att använda plast.

Men att använda plast till kortlivade produkter, som exempelvis engångsförpackningar, är inte försvarbart, menar han.

– Genom att ge avfall ett nytt liv hoppas jag kan få fler att få upp ögonen för de miljöproblem vi har i världen idag.