• ean

    Apparna Buycott och OpenLabel hjälper dig att göra informerade val när du handlar.

  • ean

    När du scannar EAN-koden i butik får du information om hur varan har tillverkats.

Smarta appar för schysstare shopping

KÖPSMART. Vill du undvika varor som tillverkas med barnarbete, bojkotta företag som använder GMO-grödor, eller dissa allt som har med palmolja att göra? Att vara en informerad konsument i en tid av kommersiellt överflöd är inte lätt. Men hjälp finns: nu tar två smidiga appar kommandot och guidar sina användare till ett initierat val.

Via Buycott-appen kan du gå med i kampanjer skapade av andra användare, eller skapa egna. När du sedan scannar EAN-koden på en produkt i butiken får du information om hur väl tillverkningssättet stämmer överens med de kampanjer du engagerat dig i. Ett av de senaste initiativen syftar exempelvis till att bojkotta allt som har med Donald Trump att göra.

Även tjänsten OpenLabel använder sig av EAN-koden för informationsförmedling. Som en god konsument gör man självklart en sökning på sitt kommande inköp, men resultatet kan vara svårt att överblicka. OpenLabel ger en omfattande sammanställning av information från databaser, recensioner och användargenerade köpråd. För att öka relevansen och sortera urvalet kan du välja att endast få uppgifter från källor du litar på, så du slipper kommentarer från tangentbordskrigare och foliehattar. Företaget har finansiärer från bland andra Google, Amazon och Facebook.

Taggar: | |