• gynning

    "Jag tycker faktiskt att jag har blivit rätt folklig nu" säger Carolina. Foto: Alma Vestlund/Studio Emma Svensson

  • Idag ligger Carolinas största fokus på konst. Här med målningen "I see you". Foto: Viveca Ohlson, Kulturen

  • Foto: Alma Vestlund/Studio Emma Svensson

  • Carolina Gynning design på Formex Stockholmsmässan. Målningen "Protect Me", foto Per Myrehed, Kulturen.

  • gynning

    Foto: Alma Vestlund/Studio Emma Svensson

Carolina Gynning – Med sinne för affärer

Författare, gay-ikon, skådespelerska, designer och programledare; Carolina Gynning kan sätta många titlar på sitt visitkort. Men mest klappar hennes hjärta för konsten. För Sapir berättar hon om hämnd som drivkraft, hur hon tar hjälp av hypnos när hon skapar, och vad du ska tänka på när du vill investera i konst.

MULTIENTREPRENÖR. Det har gått ett antal år sedan Carolina Gynning steg ut ur Big Brother-huset. Som vinnare. Året var 2004 och för de svenska tv-tittarna blev hon känd som den yppiga blondinen som svor på bred skånska. Sedan dess har Carolina visat att hon kan mer än smink och rappa repliker. Hon är omtyckt för sin frispråkighet och öppenhet, har väckt uppmärksamhet när hon gjorde sin bröstoperation till ett konstprojekt, och på sitt eget Gynning-vis tar hon ofta ställning i den feministiska debatten.

Men även om Carolina är en person som både syns, hörs och tar plats, tycks framgångarna inte stiga henne åt huvudet.

– Ett tag kämpade jag i motvind, och fick jobba hårt för att slå hål på alla fördomar folk hade om mig, berättar Carolina.

För Carolina har motståndet fungerat som en rejäl dos drivkraft. Men vägen från att vara allas egendom i kvällspressen efter tv-debuten i Big Brother har inte varit en raksträcka.

– Jag har blivit tillrättavisad så många gånger, och fått höra att jag inte kommer klara av nya saker. Mitt sätt att hämnas är att visa att jag visst kan lyckas.

Sinne för affärer
Idag ligger Carolinas största fokus på konst och design. Hennes färgstarka och expressiva motiv har förökat sig och hamnat på allt från glas och kuddar till doftljus och brickor. Affärskvinnan Carolina Gynning ser inga gränser för sitt entreprenörskap.

– Från början gjorde jag bara saker för att jag tyckte det var kul. Jag tänkte aldrig på att jag mina prylar skulle hamna i massvis av svenska hem. Men nu tycker jag tycker jag faktiskt att jag blivit rätt folklig, på flera sätt.

Och det går bra för Gynning Design. Företaget har ökat sin försäljning från 1 miljon till 25 på tre år. Hon har också lanserat en egen vinserie, inklusive ett alkoholfritt bubbel. Självklart pryds flaskorna med Carolinas signum, ett färgstarkt kvinnoansikte målat med yviga penseldrag. 

Konst som terapi
På sin blogg delar hon frikostigt med sig av det mesta av sitt liv, alltifrån urinvägsinfektioner, dagislämningar och städtips till rapporter från glammiga galakvällar och filminspelningar. Men genom konsten kan hon utrycka sig på ett helt annat vis.

– Det som är så häftigt med konst är att du kan berätta något utan ord. Genom mina målningar kan jag visa vad jag känner – men sedan kan ju den som tittar på tavlan känna något helt annat.

Ett av Carolinas senaste experiment är att måla bilder hon sett när hon gått i hypnos. De blir lite mer nedtonade och mindre färgstarka än hennes tidigare alster.

– De är egentligen inte till salu, men kanske är det någon som gillar dem. En kund som köpte en tavla som jag hade målat när jag hade värsta sjunket, sa att hon blev så glad av att titta på den. Så min ångest kan bli någon annans glädje. Det är häftigt!

Vem: Carolina Gynning, 38.
Bor: Ekerö, Stockholm
Familj: Sambon Alexander Lydecker, döttrarna Adele, 2 år, och Alicia, 4 år.
Gör: Författare, egenföretagare, konstnär och skådespelerska. Driver Gynning design.
Aktuell: Som Ditte i säsong 2 av tv-serien Torpederna, som börjar sändas senare i år. Ställer ut sin konst på Tokyo International Art Fair tillsammans med mamma Agneta Gynning i oktober.

Investera mera
Ett konstverk kan vara en schysst ekonomisk investering, men det är lika viktigt att du verkligen gillar det du köper. Du behöver inte alls vara ett konstproffs för att våga satsa pengar på konst. Carolina Gynning tipsar om vad som är bra att tänka på innan du slår till.

1. Håll koll på konstnärer som är på väg att slå igenom, deras konst kan stiga i värde med tiden. Reka på utställningar på konstskolor och mindre konstgallerier.

2. Köp saker som väcker dina känslor istället för att bara stirra på prislappen. Om en tavla intresserar dig kommer den förmodligen hänga på väggen länge.

3. Tänk på att du bygger ditt hem för livet, investera bara i sådant som du verkligen tycker om. Affektionsvärdet går inte att mäta i pengar.