Den luftrenande klänningen ‘Red Planet’ av Professor Helen Storey och Professor Tony Ryan. Foto: Shaun Bloodworth/Meadowhall

Catalytic clothing – kemiskt mode ger ren luft

NOTIS. Tänk om dina kläder skulle kunna hjälpa till att rena luften från föroreningar? Catalytic clothing är ett forskningsprojekt av Helen Storey, professor i Fashion och Science vid The London College of Fashion samt Tony Ryan, prorektor på Faculty of Science på University of Sheffield. Teknologin de har tagit fram gör just det, låter våra kläder rena luften. Effekten uppnås genom att en katalysator, som triggas av ljus och syre i luften, bryter ner molekylerna i luftföroreningarna som träffar tyget och omedelbart omvandlar dem från farliga till ofarliga kemiska föreningar.

Uppskattningar som gjorts utifrån gatumiljön i London visar att markanta förändringar skulle kunna uppnås om större grupper bar kläder med den här funktionen.

Materialen testas just nu för fullt i forskningslabben och förhoppningen är att produkten ska kunna nå marknaden om två år. Den nyfikne kan följa teamet och utvecklingen av projektet på www.catalytic-clothing.com.

Taggar: | | |