• Christophe Jaume

    "Allt vi gör bygger på respekt för jorden."

  • Christophe Jaume

    Sedan 1826 har kunskapen om jorden gått i arv hos familjen Jaume i legendariska vinområdet Châteauneuf-du-Pape.

  • Utan jord inget vin, därför gäller det att odla med minsta möjliga påverkan på naturen.

  • Christophe Jaume

Vinkonnässör med känsla för jord

VINODLING. Christophe Jaume är sjätte generationens vinodlare och precis som sina förfäder föredrar han att odla sitt vin med naturliga metoder och utan kemikalier. Respekten för jorden sitter i generna.

Familjen Jaume har bott i det legendariska vinområdet Châteauneuf-du-Pape, sedan 1826 och både ansvaret för vinodlingen och kunskapen om jorden har gått i arv, precis som kärleken till mat, smaker och vin. Att välja ett annat yrke har aldrig funnits på kartan för Christophe Jaume, som driver företaget tillsammans med sin far Alain Jaume, sin bror Sébastien och sin syster Helene.

– Det är en fantastisk gåva att vi får fortsätta med det som våra släktingar har byggt upp, säger Christophe.

Familjegendomen Domaine Grand Veneur ligger intill floden Rhône, och är omgiven av vinrankor. Familjens vinodlingar sträcker sig totalt över hundra hektar, fördelat på appellationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages.

De olika appellationerna, med andra ord de platser där vinet odlas, har alla olika jordmåner. För familjen Jaume är den steniga jorden den största utmaningen. Men samtidigt är det jordmånen, eller som det kallas på franska – och vinspråk – själva terroiren som ger vinet mycket av dess karaktär. Men även väder och vind påverkar hur vinet smakar, eftersom klimatet i sin tur har effekter på jordmånen.

– Torka kan till exempel vara förödande för vitt vin, förklarar Christophe.

Respekt för jorden
Att bruka jorden genom odling innebär ett stort ansvar menar han. Utan jord blir det inget vin, därför gäller det att odla med minsta möjliga påverkan på naturen. Flera av familjens viner är ekologiska och framställda enligt reglerna för biologisk odling. 2012 blev företaget ekologiskt certifierade, med den franska märkningen Agriculture Biologique, vilket familjen är stolta över – men främst ser som en kvalitetsgarant till sina kunder. För egentligen har de egentligen inte ändrat något särskilt i sina arbetsmetoder.

– Vi odlade på det här viset redan innan det blev populärt med ekoviner. Allt vi gör bygger på respekt för jorden, och så har det alltid varit, säger Christophe.

I en biodynamisk odling så används inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det innebär givetvis en risk, eftersom vinrankorna kan bli utsatta för skadedjur, och mer jobb, rent hantverksmässigt. Men Christophe menar att det är värt det. När han får frågan om varför han tycker att det är viktigt att odla ekologiskt, svarar han med motfrågan: varför skulle man välja att inte göra det?

– Jag tror det är dags att alla funderar på vad de äter och dricker, hur det produceras och vad det kan ha för effekter på vår hälsa. Vi har alla ett ansvar.

Finns det några fördelar med att odla ekologiskt rent smakmässigt?
– En otränad gom kanske inte kan känna skillnad, men jag tror att det handlar om en sorts balans. Allt vi känner och tar in när vi doftar på ett vin, när vi smakar på det och upplevelsen av kombinationen tillsammans med rätt måltid – allt handlar om balans och harmoni. För oss vinodlare är det samma sak, det behövs balans i naturen för att få fram ett riktigt bra vin.

Christophes vintips till svenska smaker:
Flera av Alain Jaumes viner importeras till Sverige av vin- och spritimportören Hermansson & Co, och finns på Systembolaget. Christophe tipsar om det ekologiska vinet Les Champuavins, som finns i beställningssortimentet, passar oväntat bra till köttbullar. Vinets toner av mörka bär, lakrits och örter matchar köttbullarnas smak, samtidigt som gräddsåsen tonar ner tanninerna och lingonen ger en passande syra. Till sommarens grillkvällar rekommenderar Christophe vinet Chateauneuf du Pape Domaine Grand Venuer, som finns i ett 90-tal av Systembolagets butiker. Läs mer om Alain Jaumes viner på Grapevine.se

Liten vinparlör:

Appellation – och appellationer är en uppdelning och kvalitetsgaranti som indikerar att en produkts ursprung är från en region eller en bestämd plats, samt att dess egenskaper är exklusiva just för den geografiska omgivningen. Appellationerna visar äktheten i det geografiska ursprunget och säkerställer växtplats, godkända druvsorter, odlingsmetoder, smaksammansättningar, framställningsmetoder och alkoholhalt.

Terroir – kommer från det franska ordet för land, terre. Terroir står för de olika karaktäristiska kvalitéer som ett vin som kommer från en specifik plats har. Till exempel jordmån och klimat.

Vad är egentligen ett ekologiskt vin?
För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska det uppfylla krav på tillverkningen och på odlingen av vindruvorna. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Gemensamt för ekologiska viner är att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas. Att tillverka kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel innebär även stora utsläpp av växthusgaser, som man slipper med ekologisk odling. Dessa kan nämligen störa den naturliga biologiska mångfalden. Kemiska bekämpningsmedel tränger dessutom in i växten, och verkar inifrån. Alltså finns de kvar i druvan och vinet efteråt, om även i mycket små mängder

För att ett vin ska märkas ut i hyllan med Systembolagets gröna ekologiskt-märke, måste det ha en certifiering från en oberoende organisation som kontrollerar att vinet uppfyller EU:s regler för ekologisk odling och ekologiskt vin. Läs mer om Systembolagets riktlinjer för ekologiska viner.

Taggar: | | |