• Kanadensiska Naomi Klein är en hyllad journalist, aktivist och författare. Foto: Kourosh Keshiri.

  • Naomi Kleins "Det här förändrar allt" finns nu på svenska via Ordfront Förlag, och är en samhällsanalytisk bok om klimatet och kapitalismen.

”COP21 är inte bara ett klimatmöte, utan ett fredsmöte”

REFERAT. Begreppet ”tillsammans är vi starka” fick nytt liv när Naomi Klein och Johan Rockström för första gången möttes på en scen i ett samtal om klimat, fred och allas möjlighet att påverka.

Författaren Naomi Klein är just nu ute på en talarturné i samband med att hennes bok Det här förändrar allt översatts till flera språk, däribland svenska. Turnén är också ett sätt för Klein att sätta fokus på FN:s klimatmöte i Paris. Mötet samlar mellan den 30 november och 11 december världens ledare, där målet är att komma fram till ett bindande avtal i syfte att hålla den globala uppvärmningen under tvågradersmålet. Klein menar, tillsammans med politiker och forskare världen över, att ett bindande avtal är avgörande för att säkerställa vår framtid.

Bara några dagar efter parisattackerna gick Naomi Klein upp på Kulturhusets scen tillsammans med världsledande klimatforskaren Johan Rockström för att, med Kleins bok som grund, tala om klimatets framtid och dess påverkan på fred och välfärd. Båda var noga med att påpeka att klimatfrågan verkligen är en fråga om fred, och att vi inte får låta oss skrämmas till tystnad.

 ”Vi måste till Paris, vi måste skynda på processen och vi måste göra det för freden. Sociala förändringar såväl som klimatförändringar sker snabbt nu och det skapar turbulens”, sa Johan Rockström.

Författaren, journalisten och klimataktivisten Naomi Klein har med sina storsäljande samhällsanalytiska klassiker No Logo och Chockdoktrinen blivit känd över hela världen. Med sin senaste bok Det här förändrar allt gör hon klart att det är nu eller aldrig för klimatet. Men vi har fortfarande möjligheten att ändra på sakernas tillstånd, om vi hjälps åt.

Inte tvivla på kunskapen
Vid stora katastrofer och skrämmande händelser, som senaste tidens flyktingvåg och de tragiska attackerna i Paris och Beirut, är det lätt att känna uppgivenhet inför sin egen förmåga att göra skillnad. Det står plötsligt klart att de positiva element i samhället som tagit oss lång tid att bygga upp, kan raseras så fort. Men det är i just dessa tillfällen av chock vi ska vara uppmärksamma, enligt Klein.

”Det som händer när vi hamnar inför en sådan här stor händelse som chockar oss, är att vi förlorar vårt självförtroende inför vad vi vet. Det är det som gör att det blir farligt, för då finns det människor som hittar det där hålrummet mellan själva händelsen och vårt vetande, och de utnyttjar situationen och talar om för oss vad det är vi ska tro och veta. Vi får höra att den och den är barbarer och så vidare, och så fastnar de där orden i oss.”

Så bortsett från att aktivt delta i arbetet med klimatfrågan är det alltså viktigt att inte sluta lyssna och ta in information. Inte sluta fundera och tänka. På så sätt menar Klein att vi kan bevara vår styrka och tro på vår egen kunskap även i en tid av chock.

”En solidaritetshandling”
Under samtalet på Kulturhuset påpekar hon även att vi tillsammans måste föra fram budskapet om klimatet och hur viktigt det är att visa politikerna att vi finns här, att vi vill att de ska ta sitt ansvar och komma till koncensus. I slutet av timmen vill en kvinna i publiken veta om de kommer delta i någon av de publika klimatmarscher som kommer ske världen över i samband med klimatmötet. Naomi Klein hoppas det, men kommer vara i just Paris och när samtalet äger rum är det ännu inte bestämt om marschen där kommer bli av eller ej.

”Men ni som kan, gå ut och visa vad ni står för. Gör det som en solidaritetshandling. Gör det för de människor som inte kan gå ut och visa sin ståndpunkt. Gör det för freden”.

Dåliga samvetet
När världsstjärnan Madonna mötte Sverigepubliken några dagar efter attackerna i Paris tog även hon upp frågan om hur vi tillsammans kan arbeta för en värld vi tror på, och hennes ord har blivit till en viral hoppingivare som sprids på nätet.

”Hela den här konserten fram till nu har varit svår för mig. Varför står jag här och dansar när människor sörjer sina älskade? Men det är just därför. Vi måste visa att det här är frihet. Vi måste visa att alla människor skall behandlas med värdighet och respekt. Det är bara så vi kan förändra världen”.

Efter sitt uttalande ber hon om en tyst minut för offren i Paris. Och det blir knäpptyst. Över 40 000 människor, men total tystnad. Det enda som hörs är knappa andhämtningar från personen som filmar med sin mobil. Och ens egna tankar om viljan att göra gott. För tillsammans gör vi skillnad, varje dag. En liten handling i vardagen kan växa om vi hjälps åt. På nätet och på gatan, i arbetslivet och i privatlivet, stora och små. Alla goda handlingar blir till slut värda mer än de onda. Och allt hänger ihop, precis som Naomi Klein slog fast på Kulturhusets scen. Klimat, fred och medmänsklighet är inga isolerade frågor.

Taggar: | | | |