• Anna Erlandson var en av de som arbetade med den omtalade utställningen Cykel på Arkitektur och Designcentrum i Stockholm.

  • Åke Henriksson lämnade sin 17 år långa tjänst på en mekanisk verkstad för att satsa helhjärtat på Bonne Mecanique.

  • Brödet hämtas på ett bageri runt knuten.

  • För 500 kronor/år får du meka hur mycket du vill på Bonne Mecanique.

  • Soppan från Sibiriens Soppkök körs med cykelbudet Karina Sarkissova från Alfaponny Express, en cykelbudfirma som drivs av professionella dansare.

  • Honungen är en present från en nöjd stammis.

  • Medlemmar får meka så mycket de vill samt ett antal koppar finkaffe serverat i tjusigt gammalt porslin.

  • Åke Henrikssons tekniska kunskap kommer väl till pass på cykeldepån.

  • - Jag brukar egentligen få hjälp av morfar, men han bor i Varberg så det blir lite långt att åka, säger Martin Hederström.

Cykelfix och finporslin hos Bonne Mécanique

Mitt i velodromen i Falun möttes fem cykelentusiaster som bestämde sig för att gå ihop och ge Stockholm ett cykelparadis. Bonne Mécanique visar stan var cykeln ska vara.

Anna Erlandson har precis öppnat upp lokalen på Södermalm i Stockholm. Hon cyklisten som under sommaren vill ha minst 20 cykelmil i benen per vecka och som tillsammans med fem andra cyklister bestämde sig för att öppna stället de själva längtade efter.

– Det finns ett enormt cykelintresse, men det kan vara dyrt att laga sin cykel så vi vill tillhandahålla den här platsen så att alla kan få möjligheten att hålla på själva, berättar Anna.

Allt i ett
Inspirationen till nu öppnade Bonne Mécanique fick delägarna Anna Erlandson, Åke Henriksson, Magnus McPheat, Jimmy Östholm och Fredrik Persson från liknande ställen i Edinburgh, Malmö och London. De tog de idéer och kvaliteter de gillade ur de olika koncepten och la ihop till drömstället.

– Vi ville ha allt i ett, säger Anna. Till exempel saknade vi något så enkelt som ett ställe där man kan ta med sig sin racer in när man ska käka, eftersom man inte vill lämna den ute på gatan. Hos oss tar man med cykeln in när man tar en lunch eller fika.

Behöver man meka kan man göra det i verkstadsdelen längst in i lokalen. Vill man få hjälp av en mekaniker finns de alltid till hands och vill man lära sig mer kan man gå någon av kurserna. Det finns cykelprylar till försäljning och mellan varven anordnas seminarier om stadsplanering och cykeln i staden. Fiket ska vara ett ställe där man vill hänga och snacka, dessutom hävdar Anna att uteserveringen har Stockholms bästa solläge.

Framtidsvisioner
Visionerna för Bonne Mécanique är stora. Gruppen vill att det ska växa och få en stark ställning som en plats för cykeln, cyklisterna och inte minst för cyklingen.

– Om ett år ser jag ett stabilt kundflöde, fler utnyttjar verkstaden och vi är ett av Stockholms viktigaste platser för diskussion och debatt om cykel och stadsplanering, säger hon.

Global trend
Transportmedel som elbilar, biogasbilar, elmotorcyklar, elmopeder och cyklar ökar. Och på flera håll talas det om en cykelrevolution. Det handlar kanske inte om en cykelrevolution här i Sverige, menar Anna, den kom redan på 30-talet när cykeln plötsligt öppnade upp för oanade möjligheter för alla de som inte hade råd eller kunde köpa bil. Men det handlar om en renässans där även vi börjar få ett nytt sätt att se på cykeln.

– Trafikslagen måste inte slå ut varandra, men cykel är mycket mer än träning och nöje. Det är ett suveränt transportmedel som måste ges en betydligt större plats om målet är en hållbar stad.

Vem:  Anna Erlandson på Bonne Mécanique

Vad: Cykelfik där du kan meka själv eller lämna in, ta en fika och delta i seminarier

Var: Vartoftagatan 45, Stockholm

Aktuellt: För den som vill lära sig att ta hand om sin cykel finns det flera kurstillfällen att delta i. Kanske är det dags för en vårservice? Bokning sker på hemsidan.

Mer info: www.bonmeq.se