• Vyer från cykelleden Ruta Austral, Chile.

  • Cykla

    La Route Verte i Kanada. Foto: Magalie Dagenais/Vélo Québec.

  • La Route Verte i Kanada. Foto: Magalie Dagenais/Vélo Québec.

  • La Route Verte i Kanada. Foto: Magalie Dagenais/Vélo Québec.

  • Foto: Sandis Helvigs

Världens 5 bästa cykelstråk

UPPLEVELSE. Cykeln är inte längre enbart ett transportmedel från punkt A till B utan ett trendigt färdmedel att upptäcka världen med. Avkoppling, motion och upplevelse förenad i en och samma resa – låt din kropp vara motorn och se världen på två hjul.  Sapir ger dig fem tips på världens bästa cykelstråk!

1. La Route Verte, Kanada
Längs med floden St Lawrence sträcker sig flera cykelstråk upp mot bergsvyerna i Laurentides. Provinsen i östra Kanada bjuder på magiska turer där hela familjen kan cykla tillsammans. För den som söker mer spänning finns stråk i mer utmanande terräng. Äventyr i all ära, men du som uppskattar viss bekvämlighet, kan känna dig trygg med att det är väl skyltat och området är fyllt med Hostels och kryp in att stanna och äta på.

2. Underground Railroad Bicycle Route, U.S.A./Kanada
Cykla mot friheten! Både historien och turen startar i Mobile, Alabama, en stad dit många afrikanska slavar skeppades på 1800-talet. Slutdestinationen, för de båda, är Owen Sound, Ontario, där många av slavarna till slut fann friheten. Cykelstråk har upprättas för att hedra deras kamp mot frihet. Turen följer ett hemligt, underjordiskt järnvägsnät kantrad av byggnader att söka skydd i som andas afroamerikans historia. Landskapet är ständigt föränderligt med floder, pittoreska byar, jordbruksmark, berg- och dalbaneliknande kullar och varierande växtlighet.

3. Ruta Austral, Chile
Res genom naturens under där urskog, heta källor och vackra landskap gör dig sällskap. Med start i Puerto Montt, centrala Chile, tar du dig söder ut längst vägar som inte sällan består av grus mot Caleta Yungay, som är den vanliga slutdestinationen. Cykla själv eller boka en guidad tur som kan anpassas efter hur fysiskt utmanande du önskar att resan ska vara och, hur kulturellt välfylld. Chiles många floder gör att du får rum för återhämtning då du behöver använda färja för att ta dig över.

4. Munda Biddi Trail, Västra Australien
Cykla off-road genom västra Australiens eukalyptusskog. Här kommer du möta allt från utmanande terräng, ett rikt djurliv (gråa kängurur, sällsynta papegojor och pungrävar) till pittoreska vingårdar. Låt dig inte luras att tro att du måste vara proffscyklare för att ta dig igenom den här turen. Starta i Mundaring och cyklar dig ner till Albany i ditt tempo eller välj ut en del av turen för din resa. Klimatet i den här delen av Australien gör att du kan cykla här året om. 

5. Hanoi till Ho Chi Minh City, Vietnam
Upplev hardcore-turen längst kusten från Hanoi i norr till Ho Chi Minh City i söder. Men låt dig inte luras av de förföriska sandstränderna, den här 120 mil långa turen är fylld med historiens hinder. Hai Van Pass är ett måste att uppleva, en minnesvärd delningspunkt mellan syd och norr, som bjuder på hårresande kurvor längst de små slingriga vägarna upp bland molnen.

Taggar: | | | | |