dagdrömmar

5 snabba med hjärnforskare Pontus Wasling

FEM SNABBA. Leva i nuet är det viktigaste som finns! Eller? Pontus Wasling är hjärnforskare och läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och menar att dagdrömmar är allt annat än verklighetsflykt och latmasksgöra. För Sapir berättar han varför vi ska dagdrömma, vad som händer när vi gör det och vad som senast spelades upp i hans egna tankar.

Vem: Pontus Wasling
Gör: Läkare och Hjärnforskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Mer info: pontuswasling.se

1. Du har flera gånger sagt att det är viktigt att dagdrömma, varför?
Det är en nödvändig del i vårt kreativa liv. Våra tankar är ofta fast i någon av alla uppgifter vi måste få gjorda på arbetet och hemma. Det är såklart inget konstigt med det eftersom det alltid finns en mängd problem som måste lösas varje dag. Vad ska jag tänka på inför mötet på jobbet, när ska jag köpa nya skor till barnens idrott, vilka ingredienser behövs till grytan? Men det är när vi dagdrömmer som vi kan komma på nya, oväntade och kreativa lösningar på våra problem. Passiv problemlösning, alltså.

2. Kan man styra sina dagdrömmar, eller bör man låta tankarna snurra fritt?
Dagdrömmar är svårstyrda. Det hör till saken. Vart tankarna går beror ofta på vilka problem vi har för tillfället. Om det handlar om att det skaver i en relation tänker vi på det och när vi arbetat intensivt på en uppgift som inte har fått sin lösning brukar tankarna gå dit. På så vis styrs tankarna i alla fall delvis. För att de ska göra det, stäng av datorn en stund och ta en promenad. Med lite tur dyker lösningen upp då.

3Vad handlade din senaste dagdröm om?
Jag dagdrömmer ofta och jag är inte ensam om det. Det spelas ofta upp mentala kortfilmer i mitt huvud i alla möjliga genrer om saker som hänt eller som jag hoppas på. Ganska ofta handlar det om lustfyllda saker som ligger långt ifrån mina rutinmässiga arbetsuppgifter och hushållsgöromål. Filmen om att åka skidor i lössnö spelas väldigt ofta på min inre biograf!

4. Den här veckan har vi grävt ner oss i allt som har med utsikt och utblick att göra. Dagdrömmar är ju det perfekta sättet att resa utan att faktiskt åka någonstans, men kan man dagdrömma för mycket?
“Vakna upp från dina drömmerier!” är det många som hört av föräldrar och lärare. Dagdrömmeri tar fokus från de uppgifter som våra föräldrar, lärare eller arbetsgivare tycker att vi ska göra. Därför har ordet en negativ klang. Självklart kan det rubba balansen om vi inte gör annat. Men de som dagdrömmer mer än andra kan trösta sig med att vara mer kreativa än andra. En del studier tyder på det.

5. Bortsett från att det kan vara skönt och avslappnande att dagdrömma, kan det även ge några långvariga positiva effekter?
Alla dagdrömmer och undersökningar visar att vi nästan hälften av vår vakna tid är någon annanstans än här och nu. Det borde betyda att vårt fantasiliv är viktigt och ingenting vi klarar oss utan. Jag har faktiskt svårt att tänka mig ett liv utan att tanken vandrar iväg då och då. Många viktiga beslut i våra liv fattas just vid de tillfällena och det är långsiktigt bra.

Taggar: | |