• Daniels vision är att få fler att uppskatta hantverket, och att lära sig det.

  • Daniel vill inte att hans klädmärke ska bli för stort, eftersom det då blir det svårare att behålla kontrollen.

  • Daniel Silverstein jobbar ofta med könsöverskridande teman. Här en unisexkappa.

  • Gatorna i Brooklyn är sedan tio år Daniels hemvist och inspirationskälla.

  • I den stora industrilokalen har Daniel Silverstein sin ateljé.

  • "Jag tror att milleniegenerationen kommer vara mer benägen att betala för god kvalité.

Daniel Silversteins zero waste från NY till röda mattan

INTERVJU. Med sin Zero Waste-kollektion har Daniel Silverstein satt sitt namn på röda mattan. Den New York-baserade designern styrs av lusten när han skapar kläder som bara lämnar positiva avtryck i världen.

Vad är det som får oss att nå mål och mening? Vad får oss egentligen att ta det där steget och våga satsa? Inte sällan handlar det om lust. Lust och ostoppbar glädje inför något vi bara måste göra. För den amerikanske modeskaparen Daniel Silverstein är det precis så. Hans strama och raka linjer i rena färger blandas med lekfulla asymmetriska former, där tillgången på material får avgöra det slutgiltiga resultatet.

– Många har fått för sig att hållbara kläder är fula och inte är mode, jag vill visa att det inte är sant. Därför är mina kläder enkla, grafiska och oftast enfärgade.

Han arbetar utifrån ett zero waste-koncept, där inget material får gå till spillo. Det innebär att han fått lära sig att sy av det som finns, vilket ger skapandet ytterligare en dimension. Det är tidskrävande, men konsekvensanalysen av hur en kollektion som skapar noll avfall ska gå ihop rent ekonomiskt är sekundär för Daniel. Lusten att göra kläder som inte lämnar mer än minnen efter sig, är större. Från sin gigantiska industrilokal i Brooklyn utvecklar han sina tekniker till fulländning, och kan skryta med att kända personligheter som Jennifer Hudson, Amber Valetta, Kristen Bell och Alysia Reiner har burit hans kreationer på röda mattan.

Morfars skjorta
Daniel Silverstein har precis hängt upp provexemplaren av sin bröllopskollektion när vi möter honom i den exklusiva brudklänningsbutiken Shone Bride i Brooklyn. Sina ready-to-wear-kollektioner säljer han via sin webbshop och utvalda butiker runt om i världen, men den här speciella kollektionen kommer bara säljas här, eftersom de blivande brudarna behöver komma in och titta, drömma och prova. Tillsammans med Daniel kommer de skapa minnen för livet av sådant som annars skulle blivit sopor.

– Har du en gammal skjorta som din morfar älskade? Din mormors brudklänning? När du har sett ut vilken av de här klänningarna du vill ha, kan jag sy upp den av den där skjortan och gamla brudklänningen, säger Daniel.

Att använda gamla kläder för att göra nya är en del av Daniels koncept, en annan är att åka runt i Brooklyn till andra etiska designers, och ta deras skräp. De bitar som de i sin produktion skär bort och inte utnyttjar.

– Det började med att jag själv alltid sparade de där restbitarna. Efter fem år hade jag så mycket att jag insåg att jag var tvungen att göra något av dem. Det var så min tanke om Zero Waste faktiskt blev till nya kläder, säger han.

Ännu inte fast
Nu får han själv aldrig några spillbitar över, och måste därför samarbeta med andra i området. Men det är så han vill ha det, och han jobbar för att fler designers ska samarbeta. Utöver sitt eget skapande är han en flitig föreläsare och mentor för de som är i början av sin karriär.

– När jag undervisar så kallade portofoliostudenter, alltså de som behöver fylla sin portfolio för att få jobb, så är det mer lek och frihet. De är ännu inte fast i industrins tänk och kan därför tänka fritt, menar han. Vi har väldigt roligt och det är en stor inspiration för mig.

Generationen uppväxta på 90-talet, däribland Daniel Silverstein, har i Sverige börjat kallas den luststyrda generationen, i inte helt positiva ordalag. De gör bara det de gillar, säger man. Inget får vara tråkigt. Men att använda lusten som en drivkraft kan många gånger vara det som får saker att hända, och många känner att det är den drivkraften som får en att våga. Våga göra det som kanske inte andra skulle gjort. Daniel Silverstein menar att han ibland tittar på sina kreationer, på arbetet med att göra alla plagg för hand för att använda allt material utan att behöva slänga något. Handarbetet som tar oändligheter att slutföra, men som skapar plagg som får bäraren att känna sig unik. När han tittar på allt det där i stunder av trötthet undrar han varför han inte bara kan vara normal och arbeta som andra modeskapare.

– Men det går inte. Det är det här jag måste göra. Modescenen är trasig och till för dem som måste synas. Jag behöver inte den.

Taggar: | | | |