Dans som elektrisk motor

NOTIS. Enligt energiprincipen kan energi varken skapas eller förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. Det säger sig självt att några sätt är bättre än andra, men kanske är energiomvandling genom dans åtminstone det som samtidigt skulle göra oss mest lyckliga.

På företaget Energy Floors har detta varit en självklarhet ända sedan 2006 när man för första gången kom på och testade idén som en del av projektet ”When Nature calls”. Vad projektgruppen önskade var att konkretisera konceptet ”people-planet-party” för en hållbar dansklubb – produkten, ett energigenererande dansgolv, blev resultatet.

För att skapa energi komprimeras golvet upp till 10mm när man kliver eller dansar på det. Kompressionen aktiverar i sin tur en inbyggd generator i varje modul (75x75x20cm) som kan producera upp till 25 Watt. Desto fler moduler som kopplas samman över en större yta, desto mer energi producerar dansgolvet.

2008 kommersialiserade man konceptet fullt ut när Club WATT i Rotterdam öppnade med de första modellerna av dansgolvet. Med detta kunde Club Watt därmed titulera sig den första riktigt hållbara eko-klubben som faktiskt bidrog till att själv producera en del av den energi den förbrukade. Idag finns fler versioner av golvet som är ännu effektivare än dansgolvsmodellen och tekniken och vetenskapen kring så kallad pieozoelektricitet (dvs. elektricitet från mekaniskt arbete som ett resultat av tryck eller press) har spridit sig till nya sammanhang. Exempelvis har tunnelbanestationer i Japan golv som samlar energi från pendlare till displayer och biljettgrindar och i Toulouse i Frankrike finns trottoarer som producerar den här typen av energi för att ge elektricitet till gatubelysningen.

Taggar: | | | |