• Ny forskning visar att motion gör dig smartare, och förbättrar din inlärningsförmåga. Träning

    Ny forskning visar att motion gör dig smartare, och förbättrar din inlärningsförmåga.

  • Fysisk aktivitet ökar cirkulationen både i musklerna och i hjärnan. Träning

    Fysisk aktivitet ökar cirkulationen både i musklerna och i hjärnan.

Därför blir du smart av sport

TRÄNING. Det sägs att supergeniet Albert Einstein kom på sin banbrytande relativitetsteori när han var ute och cyklade. Bokstavligen alltså. De flesta vet att träning är bra för kroppen, men inte lika många vet hur viktigt det är för hjärnan. Ny forskning visar nämligen att motion gör dig smartare och förbättrar din inlärningsförmåga. Trots det är det allt för ofta träning får stå åt sidan för jobb, tentaplugg och annat. Känns kanske logiskt i stunden, men inte så smart i längden.

Jenny Lidgren och Helena Klackenberg har båda spelat basket på elitnivå under fler år och menar att träningen hjälpt dem genom studierna och i arbetslivet.

– Träningen är ett sätt att orka mer och blir ett perfekt avbrott. Om jag inte tränar på några dagar känner jag hur jag blir segare och tänker långsammare, säger Jenny.

Något som stämmer helt överens med de senaste forskningsrönen. Fysisk aktivitet ökar inte bara cirkulationen i musklerna, utan även i hjärnan, som därigenom får mer blod, syre och näring. Nya blodkärl bildas och hjärncellerna tilltar. Fokus, minne, kreativitet och inlärningsförmåga förbättras. Att prioritera träning hjälper dig helt enkelt att prestera bättre.

Helena, som är läkare och gör sin AT-tjänstgöring, är väl medveten om vikten av motion och pratar ofta med sina patienter om just det. Och hon bekräftar rönen.

– Träning är jätteviktigt. Det rör allt från bättre koncentration och sömn till förmåga slappna av. Oerhört vitala komponenter för vårt mentala välmående.

Detta är en förkortad version av en artikel du hittar i sin helhet i Centralmagasinet.

Läs mer:

Peace, Love & Basket

 

Taggar: |