• Trä är både ett enkelt och komplicerat material menar David. möbelformgivaren

  Trä är både ett enkelt och komplicerat material menar David.

 • Jag vill att mina möbler ska kunna svara på min dotters frågor i framtiden, både ekologiskt och etiskt. möbelformgivaren

  "Jag vill att mina möbler ska kunna svara på min dotters frågor i framtiden, både ekologiskt och etiskt."

 • Madonna-stolen är helt komposterbar, förutom mässingdetaljerna, som går att återvinna. möbelformgivaren

  Madonna-stolen är helt komposterbar, förutom mässingdetaljerna, som går att återvinna.

 • "Formgivning måste få ta tid om den ska bli bra."

 • Allt man sitter på är roligt tycker David.

  Allt man sitter på är roligt tycker David. "En stol ska ju faktiskt kunna ta hand om en hel kropp."

David Ericsson: Med känsla för trä

FORM. Tid och trä är två viktiga komponenter i möbelformgivaren David Ericssons design. Han inspireras av allt från popmusik, ikoner, italiensk design och framför allt – av den svenska skogen.

Vem: David Ericsson
Gör: Möbelformgivare
Utmärkelser: Blev utnämnd till Årets stjärnskott i ELLE Design Award 2017.
Favoritmöbel: Pallar, de går att flytta lite hur som helst – en pall är en demokratisk möbel!
Ritar på just nu: Ett vitrinskåp med björknäver på insidan.

 

David Ericsson är en eftertänksam formgivare, som vill att möbler ska kunna leva länge. Tankar och funderingar om tid kommer ofta upp när David berättar om hur han skapar sina möbler. Designprocessen får inte jäktas fram utan måste få ta sin tid och möblerna i sin tur ska gärna kunna leva länge. Kanske till och med kunna gå i arv.

– Jag brukar tänka att mina möbler ska kunna fungera i min 6-åriga dotters framtida hem. Kan jag se det framför mig, så känns det som jag har skapat en hållbar möbel, säger han.

David är uppvuxen i Småland och hade skogen som lekpark när han var liten, något han tror har påverkat hans val av yrke.

– Jag har alltid gillat att vara i skogen och varit fascinerad av att bygga saker. Det är nog därför jag har en förkärlek för trä, säger David.

Vänner till trä
David är utbildad på Malmstens Skola, som har en lång tradition av trähantverk. Många av 1900-talets mest uppskattade svenska möbler har skapats på skolan, som drivs i möbelmästaren Carl Malmstens anda.

–På Malmsten blev jag drabbad av trä på riktigt, säger David.

Några år efter att David gått klart sin utbildning drog han igång projektet ”Friends of Wood” – ett sorts konstnärligt projekt som bland annat vill inspirera fler till att använda trä på nya sätt. Bland annat sprider man kunskap om materialet genom olika workshops som David håller på sin gamla skola.

Under en workshop får deltagarna testa olika tekniker. Häromveckan visade David hur man ångkokar massivt trä, så att det sedan kan böjas i en båge. Det är en teknik som bland annat används för den klassiska Thonet-stolen, vars böjda ram blivit en signatur för den så kallade kafé-stolen.

Italiensk flirt
David har fått mycket uppmärksamhet för sin stol Madonna, som flirtar med den klassiska italienska Chiavari-stolen. David skapade möbeln inför en stor jubileumsutställning på Sonderjylland för två år sedan. En formgivare från varje nordiskt land bjöds in för att representera sin samtid. David döpte sin möbel efter popstjärnan med samma namn, men han har också inspirerats av den katolska madonna-symbolen.

– Bägge är ju ikoner, och det hade jag i bakhuvudet när jag ritade stolen.

Och kanske blir Madonna-stolen en ikon, precis som de två madonnor David blev inspirerad av. Men vad är det egentligen som gör att en möbel blir en designklassiker?

– Ibland tänker jag att en möbel blir en klassiker för att folk är lite lata. Man går och köper en möbel som man vet är ”säker”, för man har sett den i så många sammanhang. Men det gör inget, det är bättre att satsa på kvalité som håller – istället för att köpa nytt jämt och ständigt. Hur många helt användbara möbler står det inte på återvinningscentralen?

Madonna – Slitstark stol
Madonna-stolen är gjord i bok och vegetabiliskt garvat läder. Just bok är ett träslag som betyder mycket för David och som han ofta återkommer till.

–När jag var liten promenerade min familj ofta i en bokskog, så det är kanske inte så konstigt att träslaget är speciellt för mig…

Bok är starkt, hårt, tätt och lätt att bearbeta. Men alla träslag har sina fördelar – och utmaningar menar David. Den gemensamma nämnaren är att trä är förnyelsebart, enkelt att laga – och dessutom slits det snyggt tycker han.

– Det gör liksom inget att trä blir lite slitet, det visar bara att en möbel levt!

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: | | |