• Skådespelaren Jean-Marc Barr slog igenom i filmen Det Stora Blå. Här fotograferad tillsammans med en makohaj. Foto: Fishlove/Denis Rouvre. havskonferens

    Skådespelaren Jean-Marc Barr slog igenom i filmen Det Stora Blå. Här fotograferad tillsammans med en makohaj. Foto: Fishlove/Denis Rouvre.

  • Fotomodellen Lizzy Jagger, dotter till Mick Jagger och Jerry Hall, bredvid en gulfenad tonfisk. Foto: Fishlove/Rankin. havskonferens

    Fotomodellen Lizzy Jagger, dotter till Mick Jagger och Jerry Hall, bredvid en gulfenad tonfisk. Foto: Fishlove/Rankin.

  • Skådespelerskan Helena Bonham Carter tillsammans med en 34 kilos tonfisk. havskonferens

    Skådespelerskan Helena Bonham Carter tillsammans med en 34 kilos tonfisk. Foto: Fishlove/John Swannell.

De gör skillnad – Under ytan

HAV. I veckan har politiker, miljöorganisationer och beslutsfattare samlats i New York på FN:s första globala havskonferens för att hitta lösningar på de alarmerande hoten mot världshaven. Men det är inte bara politiker och internationella organisationer som engagerar sig i havsfrågan. Sveriges kronprinsessa Victoria har lyft vikten av ett hållbart fiske och i Storbritannien har flera celebriteter tagit av sig kläderna för att uppmärksamma utrotningshotade fiskarter. 

Den här veckan riktas hela världens ögon mot The Ocean Conference. För det är hög tid att hitta lösningar på de olika hoten som världshaven står inför, de senaste 40 åren har antalet havsarter minskat drastiskt.

En av de som är på plats i New York för att delta i den globala havskonferensen är Minna Epps, chef för Marine Stewardship Council (MSC) i Skandinavien och Östersjöregionen. MSC arbetar för att främja hållbart fiske för att skydda världens marina resurser. Med sig till konferensen har Minna en helt färsk rapport om vilka förbättringar MSC-certifieringen av hållbar fisk bidrar till och vad den kan göra för att skydda våra marina resurser.

Gemensamma krafter
För att kunna vända trenden med överfiskade havsbestånd är det viktigt med engagemang från flera håll. MSC Sverige fick nyligen kunglig draghjälp i kampen för ett hållbart fiske av den svenska kronprinsessan. Kronprinsessan Viktoria är en av FN:s sexton ambassadörer för de globala hållbarhetsmålen och hon själv har valt att fokusera just på hållbarhet kring hav och fiske.

– Det är väldigt viktigt att ha ambassadörer och förebilder för att nå ut bredare till olika målgrupper och jag kan inte tänka mig någon bättre än kronprinsessan. Hon har ett djupt engagemang och medverkade även här på FN konferensen i går, säger Minna Epps.

 Att både livsmedelsbranschen och restaurangnäringen – plus konsumenterna – engagerar sig i kampen mot överfiske är också betydelsefullt enligt MSC. Ju fler led som bojkottar fisk som inte fiskats hållbart, desto bättre.

Läs mer om vad MSC-märkt fisk står för i veckans Guru-intervju.

Kärlek till fisk
Runt om i världen pågår flera andra initiativ för att belysa hoten mot det marina havslivet.

Den globala rörelsen Fish Love började 2009, som en serie iögonfallande bilder på kända personligheter tillsammans med fiskar, tagna av några Storbritanniens bästa fotografer. Initiativet kom från den brittiske kocken Nicholas Röhl, som driver den prisbelönta sushi-restaurangen Moshimo i Brighton.

Nicholas Röhl fick upp ögonen för problemet med överfiske, när det blev svårt att få tag i bra tonfisk, som var en omtyckt ingrediens på hans sushi-restaurang. Han började läsa på om varför det var brist på vissa fisksorter och insåg snabbt att det inte gick att fortsätta att ha vilken fisk som helst på menyn. Moshimo blev en av de första restaurangerna i Storbritannien som plockade bort tonfisk och idag serverar man bara hållbart fiskad fisk på restaurangen. Men Nicholas ville göra mer än så. Kunde man lyfta budskapet om utrotningshotad fisk genom starka bilder – och med hjälp av kända ansikten?

Nicholas frågade en vän, skådespelerskan Greta Scacchi, om hon kunde ställa upp och bli fotograferad tillsammans med en stor fisk – helst avklädd, för att verkligen väcka uppmärksamhet. Greta sa ja och kampanjen Fish Love var född. Sedan dess har flera brittiska kändisar ställt upp på att bli fotade inpå bara skinnet – tillsammans med olika sorters hotade fiskar. Bland annat Judi Dench, Emma Thompson, Helena Bonham Carter och Jean-Marc Barr, skådespelaren från den episka havsfilmen ”Det Stora Blå”.

– Målet var att skapa medvetenhet om vad som händer med det marina ekosystemet om vi inte satsar på ett hållbart fiske, säger Nicholas.

Projektet Fish Love har sedan dess vuxit till en global rörelse, med målet att skydda världens hav mot destruktiva fiskemetoder. Med hjälp av kampanjen har man lyckats samla in stora summor pengar, genom donationer och försäljning av posters, som bland annat har gått till The Marine Conservation Society, OCEAN2012, Deep Sea Coalition och Blue Marine Foundation. På bilderna används bara fisk som redan har fiskats för kommersiella syften, tanken är att visa upp hur vackra djuren är – och att de arter som är med på bilderna kan gå förlorade om vi inte värnar om dem. Fish Loves bilder går att beställa som posters, och alla intäkter går till kampen mot utrotningshotad fisk.

 

FN:s havskonferens

Sverige har tillsammans med Fiji tagit initiativ till den stora havskonferensen som gått av stapeln i New York den här veckan. Syftet är att stödja arbetet med att rädda världshaven och uppnå det globala hållbara utvecklingsmålet om hav och marina resurser, mål 14. Över 8 000 ministrar, presidenter, företagsledare, kungligheter och miljörättsaktivister har samlats i New York för att diskutera det alarmerande läget för världens hav. Tre konkreta mål är att minska förorening och nedskräpning av haven, tydliggöra kopplingen mellan hav och klimat och hitta vägar för hållbart nyttjande av haven och dess resurser.
Läs mer om The Ocean Conference här och följ vad som händer i de olika frågorna på hashtagen #saveourocean.


Vill du bli bättre på att välja bra fisk? Kolla in WWF:s fiskguide.

 

Taggar: | | |