• Foto: Shadowplay New York

  • Rymden i klädform hos Shadowplay. Foto: Shadowplay New York.

  • The Martian med Matt Damon i huvudrollen.

  • Interstellar med Matthew Mcconaughey i huvudrollen.

  • Bea Uusma har skrivit boken Astronauten som inte fick landa.

Det här är rymdkulturen som tar dig till outer space

KULTUR. I kulturen finns inga begräsningar, här kan vi bli riddare av nya galaxer, slåss mot Ufon, möta nya världar och lämna jorden och landa på mars. Bortsett från klassiker som Star Wars, E.T och Star Trek finns det en hel drös med fantastisk rymdkultur du inte får missa. Rymdinspirerade kläder, filmer, böcker och galor. Och kommer ni ihåg Simon Morris, mannen bakom den svävande lampan Flyte? Eftersom han vill att alla ska få uppleva känslan av att sväva, har han skickat upp en kamera till stratosfären. Följ den här länken för att börja din resa ut i rymden, och när du kommer tillbaka har Sapir listan som tar dig vidare ut i galaxen!

Titta
Interstellar
Har mänskligheten en framtid bland stjärnorna? I Interstellar försöker Matthew McConaughey i sin roll som Cooper, bonden som tidigare varit testpilot hos Nasa, att läsa mänsklighetens framtid genom att resa igenom ett maskhål på en interstellär resa.

År 2001 – ett rymdäventyr
Stanley Kubricks klassiska Sci-Fi från 1968. Människans varande, evolutionen och artificiell intelligens förpackad i klassisk Kubrick-anda. Kanske en av filmhistoriens mest kända rymdfilmer.

The Martian
Under en expedition till Mars blir astronauten och biologen Mark Watney (Matt Damon) kvar när de andra tvingas vända tillbaka hem. Snabbt inser han att det är bristen på mat som kommer ta kål på honom, och startar det omöjliga projektet att få mat att växa på mars. Vi känner Matt Damon, även i verkligheten en miljökämpe, och självklart hittar han en lösning även på mars. Men kommer den att funka i längden?

Läsa
Bea Uusma- Astronauten som inte fick landa
Boken om Michael Collins, den tredje astronauten på Apollo 11. När hela världen höll andan inför månlandningen den 20 juli 1969 befinner han sig på andra sidan månen i en liten rymdkapsel. Han var den som var längst bort från jorden, men han fick aldrig stiga ner på månen. Astronauten som inte fick landa är Beas debutbok från 1999, men kom ut i omarbetad utgåva 2014. Flerfaldigt belönad både i Sverige och USA.

Ella Carlsson – Framåt mars!
Följ svenska Ella på hennes resa mot drömmen; att få åka till Mars. Denna populärvetenskapliga bok är hennes dokumentation av en resa som började redan när Ella var liten, via rymdforskning och NASA, men också en förklaring till hennes kärlek till den röda planeten. Men kommer hon någonsin att få åka?

Christer Fuglesang – Det svarta hålet
Christer Fuglesang är inte bara den första svenske rymdfararen, utan också författare till en hel serie barnböcker. Huvudpersonerna Markus och Mariana får tillsammans med sin farbror Albert upptäcka olika rymdäventyr, och i Det svarta hålet lär de sig hur den kvantfysiska världen fungerar, där katter kan vara döda och levande samtidigt, saker kan vara på olika platser vid samma tidpunkt och vara sammanflätade på stora avstånd.

Shoppa
Kändisar i rymden
Amerikanske konstnären Nicholas Redfunkovich kombinerar rymden med kändis och popkultur. Hans printar på bland andra Kurt Cobain, David Bowie och Queen Elisabeth utklädda till astronauter går att köpa via hans Etsy-shop.

Shadowplay NY
Rymden, rymden, rymden! Hos New Yorkbaserade Shadowplay har rymden kommit till jorden. Här hittar du kläder, tygpåsar och accessoarer med tryck.

Inspireras
MET-galan
Varje år anordnas MET-galan i New York, en välgörenhetstillställning där världskändisarna får tillfälle att visa upp sig i kreationer som får paparazzikamerorna att gå banans. I år fanns en hel del av rymden i flera av de extravaganta klänningarna, och Taylor Swift som klär sig som en futuristisk gladiator-robot. På Vouge.com hittar en kavalkad av tjusighet!

Rymdkanalen
En webbplats om de verksamheter som Rymdstyrelsen bedriver. Här hittar du allt från rymdfakta till aktiviteter och boktips.

NASA
På Amerikanska rymdstyrelsens webbplats finns allt för den totala rymdnörden. Här finns poddar, E-böcker och rymdfakta. Du kan läsa om kommande och redan utförda expeditioner, om astronauter och rymdforskare. Här finns med andra ord allt.

Rymdfilmer
På bloggen Rymdfilmer finns all rymdinspiration du kan tänkas behöva inför en helkväll i nya galaxer.

Taggar: | | | |