• Frisör

    Francisca Hödar driver tillsammans med Sara Hagblom den ekologiska frisörsalongen Pachamamas i Lund.

  • frisör

    På Pachamamas i Lund får du en frisörupplevelse helt fri från gifter.

På salong Pachamamas är alla färger gröna

SKÖNHET. Sara Hagblom och Francisca Hödar har båda arbetat som frisörer länge och bestämde sig tidigt för att ekologiskt och giftfritt var den rätta vägen framåt. På sin salong Pachamamas i Lund tar de helt avstånd från farliga kemikalier, utan att kompromissa med kvalitén. Tvärtom. Enligt dem blir resultatet både vackrare och mer naturligt.

Det finns fortfarande vissa fördomar mot ekologiska hårprodukter, men enligt Francisca ökar medvetenheten hela tiden. För fem år sedan var det inte lika självklart att köpa ekologiska bananer eller ekologisk mjölk – nu har mathyllorna exploderat av ekologiska produkter. Franciska hoppas att det ska smitta av sig och snart även gälla hårvård.

– Många vill bidra till en bättre miljö men vet inte var de ska börja, men vi ser ett ökat intresse även i vår bransch. Fler och fler väljer aktivt bort ämnen som är farliga för både hälsa och miljö. Ganska självklart egentligen, när alternativen finns.

Att välja giftfritt kan ibland vara viktigare än att välja ekologiskt, menar Franciska, eftersom det i de ekologiska produkterna kan finnas giftiga konserveringsmedel och den ekologiska stämpeln förlorar sitt syfte. På Pachamamas är man därför noga i urvalet av produkter. För kunden och den egna hälsans skull, och för miljön så klart.

– Våra kunder är väldigt trendmedvetna generellt. Att gå till en frisör med ekoprofil blir då en självklarhet. Det blir ett statement, precis som med all annan medveten konsumtion. Sedan är det synd att det är vi som är ”alternativet” till traditionell ”kemisk” hårvård. Det borde ju vara tvärtom. Alla salonger borde vara eko och gröna.

 

Franciskas 3 bästa tips!

1. Rensa i badrumsskåpet. Köp eko och giftfritt, och ha framförallt koll på vilken tvål, schampo och tandkräm dina barn använder.

2. Granska innehållet. INCI: står för Nomenclature of Cosmetic Ingridients. De listas i den mängdordning de förekommer i produkten.

3. Less is more. Det går inflation i stylingprodukter.

Taggar: | |