• Egotripping

  Våga resa själv!

 • Egotripping

  Egotrippa på vackra gator i Cortona, eller lyxkäka på restaurang Kontrast i Oslo.

 • Egotripping

  Tyst Retreat kanske är det enda som behövs för att dina löst hängande planer ska bli konkreta?

 • Egotripping

  Passa på att bo på något av Norges Hotellmoguls hotell i när du besöker Oslo. Här ett rum på Nordic Choice.

 • Egotripping

  Surfa loss i franska biarritz!

 • egotripping

  Hotel Sofitel i Biarritz. Vem behöver sällskap här?

 • Egotripping

  Det gamla vackra Fyrhuset på Stora Karlsö, utanför Gotlands västkust.

Egotripping: Ensam reser bäst

SEMESTER. Själv men inte ensam är det nya heta i resebranschen. I somras släppte resesöksajten Skyscanner resultatet av en rundfrågning bland landets resenärer, och resultatet visar att vi mer än gärna reser på egen hand, så kallad egotripping.

Det där att kunna dela sina upplevelser med andra är kanske fortfarande en viktig del för många, men med sociala medier i fickan är man sällan långt från hjälp och gemenskap. Dessutom kan det nog vara smart att ägna sitt jag lite tid, det kan ju leda till en mängd nya insikter. Planer på att prova? Sapir har listan på resmålen väl värda att upptäcka på egen hand, och på lagom avstånd för att tåget ska vara det perfekta transportmedlet.

1. Toscana
Olivsluttningar, uteserveringar och utmärkt kaffe. Vem behöver sällskap när man är fullt upptagen med att bara njuta? Toscana är känt för sina smak- och synupplevelser och lämpar sig väl för ensamresenären. Uteserveringarna inbjuder till att bara sitta mot en solig vägg, dricka espresso och titta på omgivningen. Vill du aktivera dig kan du gå på tryffeljakt och lära dig allt om tryffelns innersta kärna, hur den ska tillagas och hittas. Vill du hellre bara bli serverad rekomenderas ett besök till den pittoreska lilla bergsstaden Cortona, utanför Arezzo, där det finns underbar tryffelpasta att njuta under tryffelsäsong, alltså oktober-november. Trattoria Toscana på via Dardano 12 rekommenderas varmt.

2. Biarritz
Är du ute efter att få röra på dig och lära dig något nytt är surfning perfekt. Allt du behöver är muskler, vilja och en bräda. Och även om det finns tuffa surfplatser i Sverige kan det kanske vara skönt att börja i lite varmare vatten. I franska Biarritz finns fina vågor, gott om surfskolor och dessutom en mysig stad att spendera kvällarna i. De flesta surfskolor håller igång från maj till och med oktober. När dagens surfövningar är slut förtjänar din trötta kropp 5-stjärnig ekolyx på hotell Sofitel. Börja sen nästa dag med en tur till saluhallen för att äta en riktigt fransk frukost och fylla på dagens picknickkorg med ekologiska grönsaker och anant smaskigt.

3. Stora Karlsö
Mörkrädd? Då kanske Stora Karlsö inte är något för dig. Lite drygt en halvmil utanför Gotlands västkust ligger ön som är ett naturreservat. Hit går det under maj till september dagliga båtturer för besökare, men ingen bor här. Däremot kan man välja att stanna kvar en natt eller två. Du kan välja mellan lite olika typer av boenden, som vandrarhem, egen liten stuga eller den magnifika Fyrhuset uppe på klinten. Här har du en vidunderlig utsikt över Östersjön och kan i skenet från stearinljusen skåda höstvindarna som får vattnet att slå in mot de karga klipporna. Vill du inte laga din middag själv kan du kila ner till restaurangen där de gotländska råvarorna står i centrum.

4. Tyst Retreat
Har du provat att vara tyst, länge? Om inte, prova att åka på tyst retreat! Det finns en hel drös varianter på temat, en del med religiös anknytning, en del helt fria från detsamma. Företaget Tyst Retreat är icke vinstdrivande och håller till på en liten gård i Blekinge. Här handlar det mer om att bara se vad som händer när man låter bli att snacka hela tiden. För det kommer garanterat hända grejer. Kanske kommer du på idén som kan bli till drömjobbet? Om inte annat blir det i alla fall ett avbrott i vardagen.

5. Oslo
Vårt grannland i väst har bestämt sig för att bli en bilfri stad innan 2019, sluta investera i fossila bränslen och låta naturen ta lika stor plats i staden som utanför. En stad värt ett besök alltså. Hit tar du dig med både buss och tåg och det finns en rad innovativa restauranger att besöka. Varför inte prova Restaurang Kontrast som i år fick sin första Michelinstjärna? Här serveras du ekologiskt, närodlat och endast djur som levt i det fria. Bo kan du till exempel göra på något av hållbarhets- och hotellmogulen Petter Stordalens hotell, Nordic Choice Hotels. Är du i staden under en helg är det bra att komma ihåg att mycket är stängt på söndagar, då kan du istället bege dig till Birkelunden Marked, en jätteloppis som är väldigt poppis.

 

 

Taggar: | | | | |