ekonomi

Framtidsfeministen: Pengar är makt

DIN EKONOMI. Utvecklingen av den jämställda ekonomin går för långsamt, menar Sandra Lindqvist, som driver frågan via sin jämställda aktieportfölj Framtidsfeministen.

– Det finns mycket vi kan göra tillsammans, både privat och från näringslivets sida.

Även om Sverige är ett av världens mest jämställda länder, finns det fortfarande ett område där vi inte är det. I vår ekonomi. Sandra Lindqvist grundade Framtidsfeministen för att arbeta för en ekonomisk jämställd framtid. Hon placerar enbart i bolag som är jämställda och verkar för att få fler kvinnor till börsen då hushållens aktier idag ägs till 70 procent av män.

Enligt Sandra tas 80 procent av familjehushållens ekonomiska beslut av kvinnan, men ändå är det mannen som lägger mest tid på investeringar och satsar på ett långsiktigt sparande.

– Kvinnor har mycket makt som konsumenter, men tänker inte lika mycket på den långsiktiga ekonomin. Det får stora konsekvenser i framtiden, till exempel för pensionen.

Sandra har jämfört en kvinnlig akademikers totala livslön med en motsvarande manlig akademikers.

– Trots samma utbildning, får kvinnan 2,6 miljoner lägre livslön totalt räknat under hela sitt liv. Det är en enorm skillnad.

Men varför är det så här, är män helt enkelt mer intresserade av sin ekonomi och sin framtid?

Både ja och nej menar Sandra. Det finns undersökningar som visar att kvinnor tycker att tid för sig själv, sin familj och för sin hälsa och välmående också är en sorts investering. Man investerar helt enkelt i sig själv och i sin vardagliga livskvalitet. 

Jämställda företag mer attraktiva
Att mannen historiskt sett har tagit mer ansvar för hemmets ekonomi spelar också in tror Sandra. Kvinnorna har helt enkelt hamnat på efterkälken, och har generellt sett ett lägre ekonomiskt självförtroende. Man tror att man måste vara mer insatt för att kunna köpa aktier. Men det är en myt menar Sandra, som hon gärna vill ta död på.

– Man föds inte till aktieköpare! Jag kunde själv inte ett dugg när jag började investera.

Sandra Lindqvist tror att den kommande generationen av sparare kommer vara mer orädda, men att det behövs fler kvinnliga förebilder. Hon nämner Isabella Löwengrip som en av de som banat vägen. När hon bloggade om sina aktieköp, såg Avanza direkt att det blev en stor ökning av kvinnliga sparare.

Konsumenter och sparare har med andra ord makt, och det är viktigt att näringslivet är förberedda på nya beteenden. När den yngre generationen ska ut på arbetsmarknaden, kommer det också in nya värderingarna som kommer påverka arbetslivet menar Sandra. Det gäller att företagen förstår vad det innebär att vara en attraktiv arbetsgivare. Under Almedalen kommer Sandra att lyfta frågan under seminariet ”Så möter smarta bolag framtiden”.

– Det är inte lätt att anställa bra personal, det svåra är att hålla dem kvar, säger Sandra. De så kallade ”millennialsen”, vill jobba på en arbetsplats där normer, mångfald och flexibla arbetstider är viktigare än den ekonomiska vinsten. Jag kallar det för ”less profit, more purpose”.

Genom att köpa aktier i ett jämställt bolag kan vi snabba på utvecklingen, menar Sandra.

 – Investeringar har historiskt sett alltid handlat om att göra vinst, men om du istället tänker att du kan påverka med dina pengar, då blir de faktiskt ett maktmedel.

Sandras 3 nybörjartips till dig som vill börja köpa aktier:

1. Prova först med en mindre summa, till exempel ett par hundralappar.

2. Sätt ett ekonomiskt långsiktigt mål – hur vill du leva om 20 år? Med den så kallade ränta på ränta-effekten kan alla bli miljonärer om man lär sig att leva på 90 procent av sin lön och spara 10 procent långsiktigt i aktier eller billiga aktiefonder.

3. Börja prata investeringar! Har du inga intresserade vänner så gå med i en Facebook-grupp som vänder sig till nybörjare av aktieköp, där är inga frågor för dumma!