micael dahlen

5 snabba med ekonomiprofessor Micael Dahlen

FEM SNABBA. Månfärder, bosättningar på Mars och drömmen om liv på andra planeter. Människans längtan efter det vi inte kan nå har nog alltid funnits där, och längtan efter just rymden har på senare tid spridit sig från rymdforskarnas universum till allt från turism till teknologi och kultur. Ekonomiprofessorn Micael Dahlen, som för tillfället tagit ledigt från Handelshögskolan för att sätta upp sin alldeles egna show Kaosologi, är själv besatt av allt som ännu inte har något svar. Och Micael väcker frågan; har andra varelser redan befolkat jorden?

Vem: Micael Dahlen
Gör: Forskar, föreläser och författar (och en del andra grejer som inte börjar på F)
Längtar efter: Ljus och värme, alltid. Alltid.
Mer info: micaeldahlen.com

1. Du är på gång med din första soloföreställning Kaosologi just nu, där du hävdar att svaret på alla frågor stavas Kaos, varför då?
Därför att det alltid går att hitta svar om man bara frågar varför tillräckligt många gånger och gräver tillräckligt djupt. Kaos är bara svar som väntar på att bli funna. Det är därför jag älskar kaos.

2. I din roman Livet på Mars försöker huvudpersonen hitta hem, hem till Mars. Och i din nya föreställning pratar du bland annat om parallella universum. Vad är det med rymden som lockar dig?
Att vi fortfarande vet så lite om den. Att det fortfarande finns så mycket att ta reda på, lära sig, göra. Allt är möjligt. Samtidigt dessutom, parallella universum är ju världens bästa hjälp för den som är stressad och har svårt att hinna göra allt!

3. Kommer vi befolka andra planeter i framtiden, och varför tror du att vi längtar efter att få lämna jorden?
Ja, det är jag säker på. Därför att tekniken kommer göra det möjligt. Och därför att vår planet snart inte kommer räcka till. Tekniken och behovet är väl ganska talande för vår tid, men längtan har nog å andra sidan funnits där ända sen den första människan såg ljusen på natthimlen. De ser ju så klara ut där uppe, stjärnorna, ljusa och fridfulla. Inte alls som den komplicerade vardag vi alla upplever på jorden.

4. Vi pratar alltid om att människan ska flytta till Mars, skulle det inte lika väl kunna bli andra varelser som befolkar jorden?
Haha, skulle inte lika väl andra varelser redan kunnat ha befolkat jorden? Kan vi veta säkert? Jag minns att en engelsk tidning, det kan ha varit The Guardian, gjorde en enkät häromåret och fann att fler människor trodde att rymdvarelser gått på jorden än att Jesus gjort det.

5. Tittar man på vilka böcker du har gett ut verkar du snöa in på ganska specifika ämnen, det har varit allt från seriemördare, glädje och marknadsföring till sociala medier. Vad kommer härnäst?
Tanken är att det ska komma en bok om kaos i slutet av året och en bok om perversa pengar i slutet av nästa.