• julklappar

  Baka, baka liten kaka, och ge bort i snygg burk eller låda.

 • julklappar

  Second hand-butiker är den solklara platsen för att fynda ovanliga och vackra julgranskulor i vintagestil.

 • Få saker är roligare än presenter som någon har lagt tid och omtanke bakom.

 • julklappar

  När det gäller hemgjort och begagnat ligger stor del av flärd- och lyxkänsla i presentationen!

 • Virka för varma vinterklappar!

 • julklappar

  Baka personliga pepparkakor i formen av något mottagaren gillar, gör ett hål att knyta snöre i och voilà - ätbara julgranshängen!

 • I lurarna: Best of Mallis 1999!

DIY: Snålskjuts till lyxiga klappar

PRIVATEKONOMI. Endast en vecka mellan dig och dopparedagen, och trots goda avsikter om att beta av julens inköp i oktober finns klappar kvar att kirra. Lätt hänt, givetvis, när gemene kö är lika vidsträckt som en ökenvandring och decemberlönen lider mot sitt slut. Men misströsta icke – tänk i andra banor! Begagnat och hemgjort klättrar snabbt på trendbarometern och bäddar för personliga och unika klappar, som inte kommer till priset av personlig konkurs. Vi hjälper dig på traven!

1. DIY
I enlighet med rådande trend; Do It Yourself. Få saker är mer uppskattat än presenter som någon har lagt tid och omtanke bakom. Möjligheterna är många. För lite hederligt handarbete; virka en halsduk, stöp några ljus eller gå loss med porslinspennan på närmsta kaffekopp. Föredrar du att skapa från skafferiet; gör en egen teblandning, samla recepten till någons favoritmat i en pärm, eller baka personliga kakor i formen av något mottagaren gillar och lägg i snygg burk. Du kan även baka pepparkakor, göra hål i figurerna, grädda, knyta snöre i hålen – och ge bort som ätbara julgranshängen.

2. Ge bort dig själv
Är du inte pyssligast i stan? Satsa på en upplevelse. Presentkort är tacksamt, och du höjer snabbt värdet av mindre belopp genom att addera en symbolisk pryl på temat. Om du ger bort en prenumeration, slå in presentkortet tillsammans med senaste numret av tidningen du har valt. Om du ger bort biocheckar, knyt fast dem i en påse popcorn. Och känns presentkort fortfarande opersonligt, gör ett eget där du helt sonika bidrar med dig själv, det vill säga din tid, kunskap, tjänst, eller muskler. Det mesta funkar så länge du utgår ifrån mottagarens intresse; flytthjälp och barnvakt likväl som pianolektioner, massage eller datorsupport.

3. Begagnat?
Javisst! Vintagetrenden växer än och allt fler köper och säljer julklappar via sociala medier och sajter som Blocket, Tradera och Bukowskis. I second hand-butik fyndar snabbt unika skålar, vaser och böcker. Spana efter retro glasflaskor att fylla med glögg och plåtburkar att fylla med kakor. Med lite tur kan du även komma över ovanliga, vackra julgranskulor i vintagestil och de gamla kakformarna i aluminium.

 

Gratis bubblare
Ge barndomskompisen ett blandband. Det vill säga en Spotifylista, som du fyller med låtar efter ett särskilt tema eller gemensamt minne, som ”Best of Mallis 1999”. För extra schwung, sätt ihop ett bildspel av semesterfotona från playan.

Taggar: | | | | |