Elin Unnes och hennes bok The secret gardener. Foto: Calle Stoltz

Elin Unnes växter som medicin, mat och magi

NOTIS. Elin Unnes kommande vetenskapssagobok öppnar dörrar in till en förtrollad värld av växter. Växter med medicinska egenskaper är ett omdiskuterat ämne, där såväl förespråkare som antagonister har höga röster. Världen över finns det dock starka traditioner av att använda växter för att lindra och läka. Årets Nobelpris i medicin tilldelades dels William C. Campell och Satoshi Ömura, dels Youyou Tu. Youyou Tu är chef för China Academy of Traditional Chinese Medicine och tilldelades sin halva av priset för sina upptäckter rörande en ny terapi mot malaria. Hon har sedan 60-talet studerat gammal örtmedicin för att försöka finna nya vägar för terapi mot den fruktade sjukdomen, och hennes forskning har lett fram till insikten om effekten av den aktiva substansen i örten Artemisia annua, Artemisinin. Idag kan vi också framställa substansen på kemisk väg.

Elin Unnes har gått snirkliga vägar för att lära sig mer om växternas magiska värld. Såhär börjar kapitlet om rockälskande växter i Unnes nya bok Herbariet;

”Ganska nyligen bevisade man att växter har öron. Rent fysiska hörselapparater. De kan till exempel höra skillnad på löv som prasslar i vinden och löv som prasslar för att skadedjur äter upp dem (de kan även, genom att koppla upp sig på jordsvamparnas mycel berätta om skadedjuren, eller vinden, för varandra).”

Växter med öron, växter som botar, växter som förtrollar. Och kanske trollar. Boken är enligt författaren själv en vetenskapssagobok. Här går hon lös på medicinalväxter och växter med mytomspunna egenskaper. Hon tittar på modern forskning om växternas egenskaper, ger läsaren tips på vad läkeväxterna behöver för att trivas och låter fingrarna försvinna långt ner i den ljumma myllan.

Taggar: | | |