privatekonomi

En dödsviktig fråga

DEBATTERA MERA. Att tänka på döden är ju minst sagt dödstråkigt, men att istället välja att blunda för verkligheten kan få riktigt tråkiga konsekvenser. Maja Englund, sparekonom på SPP, uppmanar alla att tänka till rent ekonomiskt och våga lyfta frågan runt matbordet.

En undersökning som SPP låtit göra visar att varannan svensk inte vet vad som händer med pensionen när de dör. Det är inte så konstigt, kanske du tänker. Många går ju till jobbet varje dag, väl medvetna om sin lön och lite osäkra på vad de ens tjänar till sin pension. Men allt du tjänat in till din tjänstepension kan gå förlorad istället för att gå till familjen. Att välja ett så kallat återbetalningsskydd kan nämligen vara ett aktivt beslut som behöver fattas. Om du har familj är det bra att vara medveten om vad som skulle hända för dem du lämnar efter dig den dagen du inte finns kvar.

Vad händer rent ekonomiskt om du skulle dö idag?
Med ett återbetalningsskydd kan tjänstepensionen bli 10-20 procent lägre, beroende på ålder och spartid.  Det är ingen avgift som pensionsbolagen tar ut, utan innebär att du själv avstår pengar från andra pensionssparare som dör. Det här kan låta komplicerat, men är egentligen inte så krångligt. Vi tar det igen för säkerhetens skull: Ett återbetalningsskydd innebär alltså inte bara att dina nära får din pension när du dör, utan också att du avsäger dig rätten att ta del av pensioner som kommer från andra anonyma pensionssparare som inte har ett återbetalningsskydd. De utan återbetalningsskydd gynnar med andra ord ”kollektivet” då de dör istället för sina anhöriga. Är du med?

Eftersom det påverkar storleken på din pension är det viktigt att göra ett medvetet val och ställa sig frågan – behöver familjen mina pensionspengar om jag dör? Behovet kan såklart också ändras om din familjesituation förändras. Det kan vara lika viktigt att ta bort skyddet som att lägga till det – du ska ju inte ha en lägre pension i onödan! SPPs undersökning visade även att männen är något mer villiga att ha ett återbetalningsskydd. Det är logiskt eftersom de fortfarande tyvärr tjänar mer än kvinnor och därmed kan familjen vara mer beroende av mannens inkomst.

Så, våga lyfta frågan och tveka inte att höra av dig till ditt (eller kanske dina olika) pensionsbolag om du undrar över något. Ingen fråga är för dum, framförallt inte när det handlar om dödsviktiga frågor.

Vad ska jag göra? Här är Majas femstegs-lista!

1. Ställ dig frågan om du vill ha återbetalningsskydd – är din familj i behov av din inkomst? Beslutet måste fattas med vetskapen om att din pension blir lägre med skyddet.

2. Om du är osäker på vilka pensionsbolag du är kund hos kan du logga in på minpension.se.

3. Logga in på respektive pensionsbolags hemsida där du är kund och se om du har ett återbetalningsskydd. Pensionsbolagen informerar också om vilka som anses som giltiga som så kallade förmånstagare, dvs vilka som kan få din pension. Dit räknas exempelvis inte syskon och föräldrar.

4. Gör om proceduren om din familjesituation förändras, exempelvis om du gifter/skiljer dig eller får barn. Beslut om återbetalningsskydd kan behöva fattas igen inför att utbetalningen av pension startar.

5. Om du lever i ett förhållande, uppmana din partner att ställa sig samma fråga – finns behovet av återbetalningsskydd?

Taggar: | | | |