• - Investerare måste våga ta de stora besluten, säger Staffan Hansén.

  • hållbart sparande

    "Om man generaliserar så finns det två kategorier av fondsparare: De som investerar sitt kapital aktivt och den stora massan som helst inte vill fatta några beslut kring sitt sparande".

”En framgångsrik investerare vågar ta stora beslut”

CHEF. Tegelbacken kan knappast beskrivas som en av Stockholms mer pittoreska eller miljövänliga platser. Men det är här, bland trafiksnurror, förvirrade turister, politiker och folk från samhällets skuggsida som SPP:s VD Staffan Hansén talar sig varm om hållbart sparande.

Det går inte att ta miste på att den 50-årige finlandssvensken gillar storstadens puls: favoriterna är New York, San Francisco, Hong Kong och London, platser som är väsensskilda från uppväxtorten Vasa i finlandssvenska Österbotten. Som högsta chef för försäkringsjätten SPP basar Staffan över cirka 500 anställda och drygt 150 miljarder kronor. Med bakgrund som obligationshandlare på bland annat Handelsbanken följde ett stort finansiellt intresse med honom in i sin nya position.

– När det gäller ekonomi är jag extremt nördig, och det tror jag har hjälpt mig i mitt professionella liv och gett mig förmågan att se de små detaljerna som även påverkar ”The big picture”.

Vägrar kol
I SPPs affärsmodell är långsiktig hållbarhet en självklarhet. På företagets hemsida står även att ”det finns krasst ekonomiska skäl” att investera i ett hållbart fondsparande, Staffan Hansén utvecklar resonemanget:

– Om man ska vara en framgångsrik investerare måste man våga ta de stora besluten. För tre år sedan bestämde vi oss för att sluta placera pengar i kol och oljesand då vi såg dem som alltför smutsiga och affärsmässigt riskabla, och vi misstänkte att förutsättningarna för företag i branschen skulle förändras radikalt. Från den tiden och fram till idag har ett genomsnittligt globalt kolbolag förlorat 60 procent av sitt värde, och det är tydligt att det inte är en framtidsbransch.

Utöver att ta bort de fula fiskarna väljer man på SPP in de bästa bolagen i sina fonder, de som ser utmaningarna världen står inför och tjänar pengar på att finna dess lösningar. Men kunden måste också ta ställning, menar Staffan.

– Bryr du dig om att handla ekologiskt i affären, och är mån om att göra val som kombinerar ekonomiska och etiska motiv, då kan du komma till oss. Alla våra fondlösningar är långsiktigt hållbara, nu och om 20 år. Svårare än så är det inte.

Att finnas för olika typer av sparare
Enligt Staffan sitter vi svenskar på en av landets bäst bevarade hemligheter, vårt pensionskapital. Folk fattar en rad välgrundade beslut i sin vardag men har dålig koll på vad de får den dagen de går i pension. I sin analys av finansbranschen i allmänhet och sparande i synnerhet återkommer Staffan till vad han anser vara avgörande i kundkontakten: förtroende och enkelhet.

– Om man generaliserar så finns det två kategorier av fondsparare: De som investerar sitt kapital aktivt och den stora massan som helst inte vill fatta några beslut kring sitt sparande. Vi ska finnas för båda. De sistnämnda är kanske de vi kan hjälpa mest genom tydlig och enkel information. Att förstå vilka drömmar som kan realiseras, eller inte, den dag vi går i pension är ändå ganska rimligt.

Vem: Staffan Hansén
Vad: VD på SPP
Ålder: 50 år
Familj: Fru och tre barn: 20, 17 och 14 år gamla
Intressen: Trädgårdsarbete, segwaypolo, friluftsliv och ekonomi.

STAFFAN OM…

…Dagens lågräntepolitik
– Den är inte är hållbar i längden. Om lösningen på alla ekonomiska problem är så enkel som att hålla räntorna nere och låta sedelpressarna jobba – varför har vi inte alltid löst kriser så?! Jag tror att det är ett ekonomiskt experiment i skarpt läge som tills slut kommer att slå tillbaka.

…Bankernas amorteringskrav
– Det kommer absolut att påverka privatekonomin, någonstans ifrån måste ju pengarna tas. Om det blir från konsumtion eller annat sparande återstår att se.

…När man ska börja pensionsspara:
– Om jag får göra en grov generalisering så skulle jag säga senast vid 40 år. Då har man förhoppningsvis kunnat amortera lite på sitt boende, lönen bör ha stigit under de senaste åren och eventuella barn har blivit lite större. Men se till att du inte är 1 av 10 som fortfarande saknar tjänstepension från din arbetsgivare från dag ett. Den allmänna pensionen räcker inte.

…Brexit:
– Vår rekommendation till kunder är att sitta still i båten och hålla sig till sin sparplan. Att ha pengar på börsen som ska användas inom två år är sällan en bra plan.  Baserat på tidigare erfarenheter skapar kraftiga reaktioner på marknaden också ofta köptillfällen för långsiktiga investerare. Tips! Läs mer om Staffans syn på Brexit i hans gästkrönika, som du hittar här. 


Taggar: | | | |