• slow travel

  Slow Travel-rörelsen uppmuntrar oss att lämna asfaltsvägarna för att uppleva platsen vi besöker.

 • Slow Travel

  Fler lämnar prestationssemestrar med maxade resscheman för friheten att göra mindre.

 • Slow Travel

  En av de mer centrala delarna i Slow Travel är att undvika flyg i så lång utsträckning som möjligt.

 • Slow Travel

  För långsam snabbvisit i stora städer: välj ett tema att fördjupa dig i snarare än att försöka bocka av allt.

 • slow travel

 • slow travel

  Slow Travel-turisten strävar efter att påverka den naturliga miljön så lite som möjligt.

 • I Åre satsar man stort på hållbara naturupplevelser. Foto: Niklas Wallner.

 • Slow Travel

  I Berlin har ett före detta flygfält förvandlats till parken Tempelhofer Feldt.

 • Slow Travel

  I Cinque Terra, Italien, drivs ett hållbart turistprojekt där delar av besöksavgifterna går till bevara bergsbyn.

Långsamma resor för större upplevelser

SLOW TRAVEL. FN har utsett 2017 till året för hållbar turism och intresset för klimatsmarta sätt att semestra spås nu slå igenom på riktigt. I samklang med trenden växer även nya koncept fram med fokus på att erbjuda avkoppling från en uppkopplad värld. Målet är inte längre viktigare än färden – Nu vill vi resa långsamt. 

Resebranschen är i ständig förändrig, och just nu ser vi en stark motreaktion till en värld som går allt fortare. Uppkopplade och överösta av intryck lämnar vi maxade semesterscheman och skiftar fokus till att blicka inåt. FN kastar ljus över utvecklingen inom turismnäringen och har utsett 2017 till året för hållbar turism, och trenden är redan märkbar. På Booking.com rapporterar man att mer än en tredjedel vill boka fler klimatsmarta resor 2017, och i juni lanserar företaget sitt nya accelerationsprogram Booster för att sponsra startups inom hållbar turism.

Jeppe Klockareson driver sedan 2004 svenska konsultföretaget Fair Travel, som som erbjuder rådgivning kring hållbar turismutveckling. De senaste åren har han sett hur hållbart resande fått mer uppmärksamhet.

– Det är positivt, turism är ett av världens största affärsområden med en väldigt stark tillväxt. Men vi måste också hitta sätt för att minimera de negativa effekterna av vårt resande och framhäva de positiva sidorna, för att kunna bevara de platser vi tycker om att besöka, säger han. 

Här växer en ny rörelse fram i kontrast till massturismen, där tempot är lägre och kvalitet viktigare än kvantitet. Där vi tar oss tid att verkligen utforska omgivningarna och, så långt det går, reser på ett sätt som inte sliter på miljön: Slow Travel. Att dissa flyget när det går, och istället välja buss, båt eller tåg, är en stor del av konceptet. Stor vikt läggs även på att visa hänsyn till lokalsamhället; att gynna små matmarknader, åka med lokala transportmedel, bo på en lantgård eller ett mindre ekohotell och gå på bakgator istället för på de stora turiststråken.

– Med Slow Travel kommer vi bort från det snabbproducerade, när vi låter resan ta tid kan vi också uppleva mer genuina saker. 

Att vara där du är
Att resa långsamt är också ett sätt att varva ner – och vara med om helt andra händelser än du brukar. Det menar reseexperterna Nicky Gardner och Susanne Kries, redaktörer på brittiska resemagasinet Hidden Europe, som redan 2009 lanserade begreppet Slow Travel.

– Efter att ha arbetat en tid i branschen började vi ifrågasätta om det verkligen är en universell rättighet att resa endast för nöjes skull, och kom fram till att det moderna resandet behöver en hälsosam återställning, säger Susanne Kries.

Idag driver de även Slow Travel Europe, en sajt för långsamma upplevelser och gröna resor. De förklarar att kärnan bakom begreppet är att ge större fokus till upplevelsen i sig, och människorna du möter, snarare än vilket resmål du åker till. Men det handlar även om att ta genomtänkta beslut inför, och under, resan.

– Vi kan till exempel välja ett så långsamt färdmedel som möjligt, och gärna tåg. I hög hastighet missar vi intrycken från landskapet vi färdas genom. Ju saktare resan går, desto bättre för upplevelsen, säger Susanne.

Deras sajt inspirerade även veckans Guru, Lola Akinmade Åkerström, att starta Slow Travel Stockholm – där hon bland annat vill ge besökare möjligheten att upptäcka okända sidor av staden.

– Ett tips för att resa just i storstäder är att välja ett tema som du vill fördjupa dig i, som mat eller ekoturism. Då kan du verkligen ta ett grepp om det du gillar och samtidigt ta det lugnt –  även om du bara har 24 timmar, säger hon.

Fem ekovänliga destinationer i Europa:

1. Italien
Italienarna är bra på att vårda sitt kulturarv. I Ligurien skyddas bergssamhället Cinque Terre av ett bevarandeprojekt, där man använder delar av besöksavgifterna till att bevara byn.

2. Finland
Med initiativet Green Tourism Finland och ekomärkningen Green Tourism of Finland GTF® satsar vårt grannland på en grön och skön turismnäring.

3. Slovenien
Den slovenska huvudstaden Ljubljana var Green capital of Europe 2016. Hela 46 procent av staden består av grönområden, och de senaste fem åren har ytorna för fotgängarna utökats med 620 procent .

4. Tyskland
Tyskland ligger långt fram när det gäller ekoturism. Bland annat har huvudstaden Berlin eko-zoner, där det endast är tillåtet att köra med fordon som släpper ut minimalt med avgaser.

5. Sverige
Tack vare vilda djur, allemansrätten och en medveten satsning på ekoturism med kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, tog Sverige en av sex platser på miljöorganisationen Earth911s lista över världens sex främsta resmål för ekoturism. Spana in Ekoturismföreningen för grymma naturupplevelser på hemmaplan.

Taggar: | | | | |