semesterkassa

Få koll på semesterkassan

SEMESTER. Som alltid när sommaren närmar sig krävs det lite ansträngning för att komma i fas med semesterkassan. Oavsett om du drömmer om vita stränder, vandring i bergen eller pulsen från en storstad så är klirr i kassan ett måste. Med ynka fem månader kvar tills att det är dags att checka ut från jobbet, så är det dags att ta ett grepp om ekonomin.

Fem steg till en fyllig semesterkassa:

1. Maxa din mentala målbild
Att skrapa ihop nog med kosing kräver både engagemang och uthållighet. Hitta en tydlig målbild för att hålla motivationen uppe – men glöm inte att ta reda på prislappen. Ett hett tips är att sätta upp bilder på drömsemestern på ytterdörren eller kylskåpet som en påminnelse om varför du gör vissa val.

2. Bygg ett starkt sparkonto
Gör en plan för vad du ska spara varje månad. Sen gäller det att vara snabb! Jag gör det sen är sparandets värsta fiende. Lägg undan pengar direkt när lönen kommer och öronmärk dem för semestern. Till de flesta sparanden kan du koppla ett autogiro så att överföringen görs automatiskt.

3. Detoxa dina okynnesinköp
Vad är du beredd att ändra på i din vardag? Två luncher ute i veckan blir 5000 kr på ett halvår, och en latte om dagen blir nästan lika mycket. Kanske är bryggkaffet på kontoret inte så dåligt ändå?

4. Testa ny terräng
När du gjort det du kan med pengarna du får in varje månad, se över möjligheterna att öka dina inkomster. Har du saker hemma som du inte använder? Sälj dem! Kanske kan du hyra ut ditt boende medan du är på semester?

5. Håll ut, och håll disciplinen
Det gäller att hålla fingrarna i styr – låna inte från sparkontot. Det är lätt att gå i fällan och bli skyldig sig själv pengar, och det kan bli svårt att komma ikapp. Kom ihåg din målbild – det kommer kännas skönt när du är klar!

Taggar: | | | |