• WarOnCancer

  Fabian är nu på dag 624 av sin cancerbehandling, som är klar den 17 december i år.

 • Foto: Tv. Matthias Huss Productions, th. Sean McLatchie Lewthwaite. Bildredaktör: Carolina Martinson, Mediaplanet.

 • WarOnCancer

  "Istället för att se oss själva som offer kan vi bli en stark armé."

 • WarOnCancer

  Under sitt tal på ett cancersymposium i Oslo den 8 mars. Foto: The Economist.

 • WarOnCancer

  WarOnCancers armband är en symbol för de drabbades kamp, där delar av vinsten går till cancerforskning. Foto: Erik Lindvall

 • WarOnCancer

  Fabian bestämde sig tidigt för att inte kriga i det tysta. Foto: Erik Lindvall.

Fabian Bolin: Med WarOnCancer kan vi kriga tillsammans

NY ENERGI. Fabian Bolin var mitt i sin skådespelarkarriär när han drabbades av lymfatisk leukemi. Nu bygger han en digital plattform tillsammans med Aviicis före detta manager Ash Pournouri, med målet att förena cancerpatienter över hela världen.

Vem: Fabian Bolin, 29 år.
Gör: Modell, skådespelare, föreläsare och frontfigur för WarOnCancer, ett community för cancerpatienter och deras anhöriga. Följ Fabian på Instagram.

Fabian Bolin står på ett fullsatt Grand Hotel i Oslo. Han berättar om sin cancerresa, och sitt projekt WarOnCancer. Tidningen The Economist har bjudit in politiker, cancerläkare, och aktörer från näringslivet för att diskutera hur man kan samarbeta för att bekämpa sjukdomen med stort C. Fabian är där för att belysa hur viktigt det är för patienten att bli sedd som människa.

– Bara för att jag har varit igenom ett helvete, betyder det inte att du ska tycka synd om mig. Om du behandlar mig som en person, kommer jag också att tro på mig själv.

Fabian är van att stå i rampljuset. Han har en modellkarriär bakom sig, har gått på New York Film Academy, i Los Angeles, och haft en mindre roll i filmen Snabba Cash. Efter tre år på Handels vet han dessutom hur man pratar business och för ut ett budskap.

Trots att det är en livsfarlig sjukdom som har fört honom hit, säger Fabian att alla pusselbitar har fallit på plats. Som om det finns en mening med den tuffa tid han gått igenom.

Snabb vändning
Det började för drygt ett och halvt år sedan. Fabian bodde och arbetade i London, där livet gick i raketfart – och helt enligt plan. Fabian hade precis fått två filmroller i USA och tog flyget hem till Stockholm för att hälsa på sina föräldrar, innan han skulle dra vidare till Los Angeles. Men först behövde han vila lite. Han kände sig trött, slutkörd, och misstänkte att han hade kört på lite väl hårt. Han såg fram emot några lugna dagar i Stockholm.

– Jag och mina föräldrar åkte till en restaurang för att käka men jag började känna mig riktigt risig. Det blev svårt att andas och kändes tungt i bröstet.

Han blev sämre under kvällen och till slut körde hans föräldrar in honom till akuten. Han blev kvar på sjukhuset, eftersom röntgen visade en ”förändring” i bröstet.

– Först då började jag misstänka att det var något allvarligare än utmattning, säger Fabian.

Oväntad roll
Dagen efter fick han beskedet som förändrar allt. Leukemi. Resan till Los Angeles ställdes in, och allt fokus gick till behandlingen. Ord som cytostatika, blockbehandling och blodstatus snurrade i hans öron. Istället för att spela en roll i en film, blev han plötsligt cancerpatient.
Men nu hände även någonting annat, som han fortfarande har svårt att förklara.

– Istället för att bli trött och utslagen av cellgifterna blev jag hyperkreativ. Och jag kände ett enormt behov av att kommunicera med världen utanför sjukhuset.

Fabian tog en bild av sig själv i sjukhusskjorta, rufsigt hår och ögon påverkade av mediciner. Sedan la han upp den på sin Facebook. Det är Dag 1 i Fabian Bolins cancerberättelse, inlägget delas tiotusentals gånger. Responsen fick Fabian att börja blogga om sin sjukdomsresa.

– Det kändes självklart att jag skulle dela med mig. Och det har varit det bästa beslutet i mitt liv. Det blev ett sätt att ventilera och bearbeta det jag var med om, och jag ville visa hur en cancerbehandling kan se ut. Ingen ska behöva skämmas för att de har cancer!

I toppform
Idag mår Fabian bättre än någonsin, trots att han har en bit kvar av sin behandling. Han har lagt kosten till att bli mer vegetarisk, skurit ned på alkoholkonsumtionen och tränar i stort sett varje dag. Hans hår har vuxit ut och vardagsångesten, den som han tror att många friska har, ägnar han inte en sekund åt.

Men även om det inte längre syns utanpå har leukemin förändrat hans liv; insikten om vår dödlighet gav näring till livet. På många sätt har Fabians liv utvecklats till något bättre. Och han har insett att framgång inte är synonymt med lycka.

Hans personliga blogg har vuxit till ett större projekt; WarOnCancer en global plattform där både cancerpatienter och anhöriga kan dela sina upplevelser genom storytelling. Fabian och medgrundaren tillika bäste vännen Sebastian Hermelin, arbetar nu heltid med projektet, i ett kontor på Norrsken Foundation i Stockholm. Även Aviciis före detta manager Ash Pournouri är medgrundare till projektet, som finansieras av försäljningen av WarOnCancers armband. Målet är att revolutionera synsättet på cancer och de som drabbas genom att fokusera på styrka.

– Jag tror att vi kan skapa ny energi tillsammans. Istället för att se oss själva som offer kan vi bli en stark armé. Det är dags att göra fighten mot cancer lite mer cool.

Tips: Den 17 juni arrangerar WarOnCancer en electro-festival med tio DJ’s i Hagaparken i Stockholm.