• kolkaffe

    Kolkaffe på Coffe Hall i Los Angeles. Foto: Nathan Dumlao.

  • kolkaffe

    Titta! Bara titta på den här glassens perfektion. Redaktionen säger wow.

Får det lov att vara en kolkaffe?

KAFFEKÄRLEK. Charcoal latten tar kaffet till en ny nivå. Bilder på kaffekoppar med aktivt kol har delats flitigt i sociala medier, särskilt hos de matintresserade. De påstådda hälsofördelarna verkar vara något oklara men tydligt däremot är att kol har varit en av årets hetaste och mest oväntade trender. Det är inte bara kaffet som sotats ner utan trenden har spridit sig till allt från köket till badrummet. Vi listar några av koltrenderna att hålla koll på.

Kolkaffe & kallpressat
Det var här allt började. Instagram fullständigt exploderade då minimalisternas dröm gick i uppfyllelse i jakten på monokromt bildmaterial. Svart kallpressad juice har också dykt upp lite varstans och håller trenden vid liv.

Kolsvarta bakverk
Allt blir lite snyggare i svart. På trendiga krogar serveras numera kol-färgat bröd till både hamburgaren och pizzan. Till och med den klassiska croissanten går att få i mörkare kostym. Hur det smakar verkar inte vara det viktiga här.

Mjukglass svart som natten
Kanske bäst att undvika på första dejten, men den helsvarta glassen är kanske det snyggaste vi sett på länge.

Sotig rengöring för tänderna och ansiktet
Något obehagligt enligt oss på Sapir-redaktionen men vi hoppas att tänderna kanske blir lite renare med kol som hemlig ingrediens. För den vågade finns även ansiktsmasker med kol, som dock verkar vara något smärtsamma av få bort…

Svarta siffror på sparkontot?
Aktivt kol kanske inte är så farligt i maten (i begränsad mängd) men däremot är kolförbränning katastrofalt för miljön och klimatet. För att hålla rent samvete och samtidigt säkra att till exempel ditt pensionssparande ska växa kan det vara smart att satsa pengarna i bolag som är rustade för en fossilfri framtid. Redan 2013 gick pensionsbolaget SPP ur alla rena kolbolag och idag erbjuder man fonder som är helt fossilfria.

 

Taggar: | | | |