• Skulptur gjord av gröna drickbackar, av konstnärsduon Wolfgang Winter och Berthold Hörbelt på en kobbe utanför Nordens akvarell museum. Bohuslän

  Skulptur gjord av gröna drickbackar, av konstnärsduon Wolfgang Winter och Berthold Hörbelt på en kobbe utanför Nordens akvarell museum.

 • Kosterhavets nationalpark jobbar för att bevara natur och miljö. Här finns över 12 000 arter, hälften under ytan och hälften på land. Bohuslän

  Kosterhavets nationalpark jobbar för att bevara natur och miljö. Här finns över 12 000 arter, hälften under ytan och hälften på land.

 • På restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil kan du frossa i smaker från havet. Bohuslän

  På restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil kan du frossa i smaker från havet.

 • Nordens Ark jobbar för utrotningshotade djurs framtid. Bohuslän

  Nordens Ark jobbar för utrotningshotade djurs framtid.

 • Åk på tångsafari och lär dig skörda den västkustska delikatessen på ett hållbart vis. Provsmakning av olika sorters tång ingår. bohuslän

  Åk på tångsafari och lär dig skörda den västkustska delikatessen på ett hållbart vis. Provsmakning av olika sorters tång ingår.

 • Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn bjuder på både nordisk och internationell konst. Bohuslän

  Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn bjuder på både nordisk och internationell konst. Foto Christer Hallgren.

Semesterfavoriter i Bohuslän

VÄSTKUSTEN. En mix av vackra frodiga skogspartier och karga stenhällar, en känsla av äkta och orörd vildmark. Bortom ordvitsar, goa gubbar och seglarmode bjuder Bohuslän på fascinerande naturupplevelser, mat från havet och nära möten med vilda djur.

Hav och land Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark och artrikaste havsområde med unika miljöer och över 12 000 arter, både på land och i havet. Förutom ett stort skyddat vattenområde omfattar nationalparken även öar, holmar och skär. Sälsafari och skärgårdsturer, kajakpaddling, havsöringsfiske, snorkling och guidade vandringar är bara några av alla naturupplevelser nationalparken erbjuder.

Konst i hamn Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn är en inspirerande mötesplats för konst, natur och människor. Här kan du se utställningar i världsklass, allt från Salvador Dali och Bill Viola till svenska favoriter som Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. Här kan du också äta gott på Vatten Restaurang & Kafé,  gå på konserter eller delta i museets öppna verkstad. Ett måste för den konstintresserade.

Tångsafari – Tång är en delikatess som är fullspäckad med vitaminer och mineraler. Företaget Catxalot, med säte i Grebbestad, arrangerar tångsafarin med möjlighet att plocka ett flertal olika arter. Här får du lära dig vilka tångsorter som är goda att äta, var du hittar dem och hur du skördar dem på ett hållbart sätt. Dessutom får du bland annat smaka på blåtång, sockertång eller varför inte lite knöltång.

Mäktiga djurmöten – På vägen ut mot Smögen vid Åbyfjorden ligger djurparken Nordens Ark, som arbetar för att rädda och bevara utrotningshotade djurarter. Ett besök i parken handlar inte bara om att titta – här får besökaren verkligen möta djuren. Dra på dig arbetskläderna och häng med parkens djurvårdare för att sköta om allt från amfibier till leoparder. Var beredd på häftiga möten – här kan du bland stå öga mot öga med världens största kattdjur, amurtigern.

Sillfest – I hamnen i Fiskebäckskil hittar du restaurang Brygghuset, här är stämningen alltid god och extra trevligt är det runt det stora runda bordet i mitten av matsalen. Restaurangen är känd för sin generösa silllunch. För den som vill lära sig att laga västkustmat finns Brygghuset egna kokbok ”Äta vid havet – mat, människor och råvaror från Bohuslän”.

Taggar: | | | | |