Fem snabba med entreprenören Ted Valentin

FEM SNABBA. Ted Valentin heter internetentreprenören och webbutvecklaren som med skaparglädjen som drivkraft skapat över 100 populära sajter, däribland Cafekartan.se, Restaurangkartan.se och Socialanyheter.se. Han är också medgrundare av Hackaway, ett hackathon för utvecklare, designers och kreatörer. För drygt ett år sedan startade Ted ”Knackeriet” i Stockholm, ett kontor för entreprenörer inom webb och design.

Namn: Ted Valentin
Gör: Entreprenör och webbutvecklare
Aktuell: Lanserar sina recensionssajter utomlands i exempelvis Indien, Nigeria och Sydafrika
Här hittar du mig i sommar: I Skärgården med familjen
Blogg: tedvalentin.com

1. Du är webbutvecklare och nu driver du också ett kontor för andra entreprenörer inom webb och design. Varför startade du Knackeriet?
De senaste 10 åren har jag varit lite av en arbetsnomad som jobbat ifrån olika fik och caféer. Att jobba på kontor har egentligen aldrig vart min grej. De gånger jag har försökt sitta på ett vanligt kontor har det slutat med att jag ändå mest arbetat på fik. För några år sedan började jag dock känna att jag ville ha en större social gemenskap i jobbet. En familjär och avslappnad miljö där jag kunde prata, umgås och utbyta idéer med smarta och härliga människor. Det var den drivkraften som födde idén till Knackeriet. Målet var aldrig att driva ett kontorshotell, utan snarare att skapa den platsen som jag själv saknade.

2. Knackeriet vann nyligen priset ”Best Office Space in Sweden” på Nordic Startup Awards. Vad är det som får den att sticka ut?
Svårt att säga, men det verkar som att konceptet fortfarande är rätt okonventionellt. Knackeriet är mer än ett kontor, vi har skapat ett community av människor med gemensamma värderingar. Det till skillnad från många andra ställen där du bara hyr en stol och ställer upp din datorskärm. De flesta nya medlemmar kommer in på rekommendation och väljer att vara med just för att det skiljer sig från mer konventionella co-working miljöer.

Jag tror att avsaknaden av hierarkier är en annan sak som kan skilja sig från mer traditionella arbetsplatser. I Sverige finns det gott om andra arbetsplatser med skön inredning och bra gemenskap men i de flesta fall finns det också en chef eller en hierarkisk struktur som gör att man ändå inte får till samma avspända atmosfär. Här är det ingen som är chef över någon annan vilket gör att det blir en annan dynamik. Alla kommer och går som de vill och får mötas på samma nivå. På Knackeriet får man gärna prata och vara social, ordna taco-kvällar eller hänga kvar och kolla på film.

3. När och var får du mest flow?
Jag är och har alltid varit som mest produktiv när jag sitter på ett fik. Det är fortfarande den perfekta miljön för mig att arbeta fokuserat med att koda mina sajter. Det finns inget annat att göra där, inga distraktioner och sorlet runtomkring gör att det aldrig blir för tyst. Jag gillar också möjligheten att byta miljö från dag till dag, även om jag har några favoritfik som jag ofta återkommer till. Jag tror att det är bra att kunna vara rörlig och anpassa arbetsplatsen efter de egna behoven. Det gäller bara att hitta den kombinationen som fungerar bäst för just dig.

4. Du står också bakom recensionssajten Cafekartan.se, vad är det som krävs för att ett café ska ligga i topp hos dig?
Det är kul att du frågar just det, för jag tänker mycket på hur man objektivt kan utse vilka ställen som är ”bra”. Vilka är de bästa caféerna vid Mariatorget, till exempel? På Cafekartan.se baseras träfflistan på en kombination av betyg och betygsättarnas auktoritet. Det är ganska enkelt! Men med mina nya sajter, som jag lanserar i t.ex. Indien och Nigeria, utvecklar jag mer avancerade algoritmer för att hitta de bästa ställena. Så att jag kan säga vilken som är den bästa sushi-restaurangen i Lagos, till exempel. Även om den inte fått några recensioner.

5. Du har bara en resa kvar, vem tar du med dig och vart åker ni?
Då åker jag till Stockholms Skärgård med min fru och mina barn. Att vara i Skärgården på sommaren är ju meningen med livet.

Taggar: | |