Fem snabba med Eva Trouin från Feminvest

INVESTERINGAR. Eva Trouin är sverigechef på Nordnet Bank AB, men också programledare på Feminvestpodden. Hon ser att ett ökat kvinnligt inflytande inom näringslivet leder till mer kreativa och innovativa företag som har bättre förutsättningar att lyckas på sikt.

Gör: programledare på Feminvestpodden. Feminvest är ett investerarnätverk som vill avdramatisera, inspirera och utbilda kvinnor kring aktieägande.
Läser just nu: Duktiga flickors revansch, av Birgitta Ohlsson

 1. Hur ser kvinnors sparande ut idag och varför är det viktigt att kvinnor blir mer engagerade i sina investeringar? Generellt sett är kvinnor underrepresenterade när det gäller sparande i aktier och fonder, vilket påverkar kvinnors inflytande i näringslivet negativt. Och på ett individuellt plan blir kvinnors sparande mindre värt eftersom aktier ger mest avkastning på sikt.
 1. Hur viktigt är hållbarhet inom investeringsvärlden?
  Vi ser att hållbarhet är en faktor som blir allt viktigare för de svenska spararna när de ska välja investeringar. Hur hållbart ett bolag eller en fond är, ställs sida vid sida med rent ekonomiska urvalskriterier. Den här veckan lanserar vi faktiskt ett informationscenter där vi guidar våra kunder i hur de kan välja hållbara investeringar.
 1. Ni pratar om kvinnligt ägande. Vad innebär i så fall manligt ägande?
  Människor av samma sort och typ tänker ofta på samma sätt, det spelar ingen roll om det är kön ålder eller utbildning som är den gemensamma nämnaren. Idag är andelen kvinnor inom näringslivet generellt sett för liten och vi kan därför inte realisera den potential vi har.
 1. Hur ser er investeringsstrategi ut?
  Investeringsstrategi är något som är väldigt individuellt. En del sover gott om natten när de har 100 procent aktier i sitt sparande medan andra letar efter en tryggande portfölj. Det bästa rådet är att hitta en portfölj som matchar din egen riskbenägenhet.
 1. Investeringar är ett hett ämne just nu. Varför tror du att det är så och vad är det som påverkar den utvecklingen?
  Fler och fler bolag inser att jämställda miljöer ger bättre tillväxt vilket också visar sig i aktiekursens utveckling. Titta på bara på Shareville-profilen  Framtidsfeministen, hon investerar bara i bolag som är jämställda. Hennes portfölj har det senaste året gått upp 56 procent jämfört med index som stigit med 2 procent.

  3 bra spartips
  Tvivla inte på dig själv – kom igång och prova dig fram och börja med att investera i bolag som du förstår.
  Inspireras av andra, tex i poddar, bloggar och på vårt investeringsnätverk Sharevill.
  Sätt ihop ett sparande som matchar din vilja att risk.

 

 

Taggar: | | |