Fem snabba med fröodlingsexperten Johnny Andreasson

FEM SNABBA: Den 26 mars öppnar en av landets största trädgårdsmässor, Nordiska Trädgårdar i Älvsjö utanför Stockholm.  De ekologiska utställarna är få, men ökar för varje år. En av dem är Johnny Andreasson på Runåbergs fröer. Deras egenodlade fröer känns igen på sina vackra och karaktäristiska förpackningar och går att hitta i välsorterade trädgårds- och odlingsbutiker över hela landet. 2013 gav Johnny Andreasson ut odlingsboken Runåbergs fröer – Grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar (Natur & Kultur) som redan har hunnit bli en bibel för nyfrälsta fröodlare.

Vem: Johnny Andreasson
Familj: Sambo Barbro Adielsson och två döttrar
Jobb: Driver fröhandeln Runöbergs frö tillsammans med sin sambo.
Aktuell: Är ett av få ekologiska fröhandlesföretag på trädgårdsmässan. 2013 gav han ut fröodlarbibeln Runeöbergs fröer – grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar (Natur Kultur).
Var: www.runabergsfroer.se
Gör helst när du är ledig?  Då åker jag ner till Portugal där vi har odlingar och jobbar med dem istället!

1. I din bok talar du mycket om att ta vara på fröerna från sina grönsaker och blommor. Varför ska man göra det?
Det finna många skäl. Det mest uppenbara är att du på ett par år har en variant som är anpassad efter det klimat och de förutsättningar som råder på din odlingsplats.  Det är också billigare samt att du får eget ekologiskt frö. Utsädningsbranschen har inte samma regleringar vad gäller bekämpningsmedel och konstgödsel som livsmedelsindustrin, så vill man ha ekologiska blommor och grönsaker så är det bra att ta sina egna fröer.

2. Kan man inte köpa ekologiska fröer?
När det gäller blommor finns det inte så mycket. Ekologiska grönsaksfrön börjar bli allt lättare och få tag på, men det är fortfarande väldigt begränsat.
Efterfrågan på ekologiska blomsterfrön har inte varit så stor, vilket har lett till att det är så dåligt med utsäde.  Det är också anledningen till att det är så svårt att få tag på ekologiska snittblommor.  Vill man ha ekologiska blommor är det bäst att odla själv. Fler och fler har dock börjat fråga efter det så, det kommer nog att öka.

3. Om man är ovan fröodlare, vad ska man börja med?
Tomater och bönor är lättast eftersom de är självbefruktande båda två. Gurka, och squash är lätta, men bina korsbefruktar plantorna så att frukterna modifieras lite för varje generation. Då får man inte exakt samma planta som man tog fröet ifrån, men för hemmaodlare spelar det kanske inte så stor roll. Det viktigaste – och roligaste, är att man får frukt på egna fröer.

4. Krävs det speciella redskap för att samla, torka och spara fröer?
Det behövs inga speciella redskap. Det mesta kan man göra med händerna utan problem. Fröna kan torka på tidningspapper eller i torkställning. Sedan lägger man dem i papperspåsar, märker upp dem och förvarar dem sedan svalt, mörkt och torrt tills det är dags att plantera dem.

5. Vad är de viktigaste sakerna att tänka på när man odlar?
• Ta det lugnt. Ha inte för bråttom, utan låt plantorna växa långsamt.
• Det går jättebra att så rotfrukter på hösten. Då får man en tidigare skörd. Det är också skönt att ha det gjort när våren kommer eftersom man har mycket annat att göra då.
•Använd alltid ekologisk gödsel
•Var inte rädd för ogräs. Det växer inte där för att irritera oss, utan för att det behövs.

Taggar: | |