Fem snabba med VD Staffan Hansén

FEM SNABBA. Med makt kommer ansvar. Och att ansvara över drygt 150 miljarder betyder makt. Makt att påverka bolag till en bättre framtid och samtidigt få kundernas pengar att växa. Att kundernas pengar ska placeras hållbart och ansvarsfullt är därför en självklarhet för SPPs VD Staffan Hansén. Både för plånbokens och för världens skull.

Namn: Staffan Hansén
Familj: Fru och tre barn 19, 16 och 13 år
Jobb: SPPs VD sedan 1 juli 2015
Fritidsintressen: Utforska ”vita fläckar på kartan”, springa, jobba i trädgården
Tror på: Ju mer träning desto mer tur
Favoritmat: Hemlagad pizza

Engagemanget för hållbarhet ökar generellt. Bara förra året ökade ekohandeln med 38 %. Gäller samma trend för sparande?
Trenden är inte lika tydlig inom sparandet, men det är helt klart att vi ser en starkare rörelse i den riktningen. Fler och fler tycker att det ska kännas bra i magen hur pengarna är placerade, samtidigt som allt fler inser att hållbart sparande också är bra för plånboken.

Vad är hållbart sparande?
Hållbart sparande är att positionera sig för framtidens utmaningar. Att spara i framtidsinriktade företag med sunda värderingar är det enda logiska ur ett krasst ekonomiskt perspektiv, samtidigt som det också känns bra i magen.

Är företag bra på att integrera hållbarhet i sin affär?
Många är det, men långt ifrån alla. Vi ser en växande andel företag som lånar pengar för att effektivisera sin energiförsörjning och minska sina koldioxidutsläpp, så kallade gröna obligationer. Vi ser även att skattepolitiken runt om i världen i växande grad gynnar miljövänliga lösningar – såsom elbilar – och ”straffar” utsläppsintensiva verksamheter. Det finns alltså både morötter och piskor för att integrera hållbarhet i affären, och det driver fram en allt snabbare omställning.

Bok du skulle vilja rekommendera
Den gamla godbiten ”Tre män i en båt” av Jerome K. Boken handlar om tre urbrittiska män som för hälsans skull ska bege sig uppför Themsen i en båt. De ska leva vildmarksliv och bli ett med naturen. Ett tilltag som ligger långt ifrån deras rätta jag. Jag tar fram den boken med jämna mellanrum och läser mina favoritkapitel. Och jag skrattar lika mycket varje gång.

Du har bara en måltid kvar, vem tar du med dig och vart går ni?
Tar med min fru till strandterrassen på vår sommarstuga som vi själva timrade upp på 90-talet. Äter toast med gräddig kantarellstuvning och gör en tacksam tillbakablick på våra 25 år tillsammans.

Taggar: | | |