Foto: Fredrik Persson

Fem snabba med miljökapitalisten Carl Hall

Namne med känd amerikansk basketspelare, annars har de till synes inte mycket gemensamt. Miljökapitalisten Carl Hall är dock både snabbfotad och offensiv. Och han ska tjäna miljarder på att göra rätt.

Namn: Carl Hall
Familj: Sambo
Jobb: Partner på tillväxtkapitalbolaget Alder som investerar i onoterade företag inom miljötekniksektorn. Författare till boken Miljökapitalisterna
Fritidsintressen: Paddla kajak, åka skridskor och kitesurfa
Tror på: Människans kreativitet
Senaste bok: Religion for Atheists av Alain de Botton

1. Miljöfrågan är en av vår tids största utmaningar. Enligt dig är kapitalismen lösningen, berätta.
Många företrädare för miljöfrågor vill att vi ska gå bakåt, men jag menar att vi ska gå framåt på ett smart sätt. Förändringskraften i kapitalismen är enligt mig den starkaste kraften för att lösa utmaningen, vilket provocerar en del. Det måste självklart finnas tydliga regler, men sen frigör kapitalismen kreativiteten och tvingar oss att tänka om och hitta nya lösningar. Om vi samhällsmedborgare sätter ramarna så fixar kapitalismen resten. Det handlar inte om att sluta. Det handlar om att göra annorlunda.

2. I boken Miljökapitalisterna tar du upp ett kapitel om sparande. Hur ska jag tänka och, inte minst, hur sparar du?
Du måste börja med att fundera på vilken framtid du vill se. Jag tror faktiskt att de flesta av rent egoistiska skäl kommer fram till att de vill leva i en ganska bra värld. Då handlar det om att identifiera bolag som inte förstör den framtidsbilden. Det är de bolagen du ska satsa på. Det är också de bolagen som på ett klokt sätt integrerar hållbarhetsutmaningarna i sina affärskalkyler och hushåller med de resurser vi har att tillgå.

I Kina är den industriella revolutionen betydligt större än den vi upplevt i väst och kommer gå tio gånger snabbare. Vatten, mineraler och andra naturresurser blir en trång sektor. Så satsa på de bolag som är bäst på att hushålla med de resurser som finns och som är riggade att tjäna mer för att de är miljövänliga. Själv satsar jag på de bolag som vi identifierar på Alder och det är framförallt bolag nischade mot miljöteknik.

3. Vad är extravagans för en miljökapitalist?
Jag tycker att man får göra som man vill bara man är beredd att ta den riktiga kostnaden för sitt agerande. Sådant som är alltför billigt säger sig själv att det är något man inte kompenserar för. Annars gillar jag god mat och särskilt fisk men då ser jag till att den är MCE-märkt. Gröna konsumenter är en slags vägvisare för vilken riktning vi måste gå.

4. Nämn en bok som gav dig en AHA-upplevelse, och du får inte säga din egen!
Nicholas Nassem Taleb, Fooled by Randomness. Den beskriver hur mycket vi tror på kausalitet men hur mycket som egentligen beror på slumpen.

5. Du har bara en måltid kvar, vem tar du med dig?
Haha, självklart Jesus, vem annars? Så kan han berätta lite om det som väntar efteråt.

Taggar: |