Fem snabba med Rickard Gaytenor Söderberg

FEM SNABBA. Rickard Söderberg, eller Gaytenor, är känd som den svartsminkade tenoren med regnbågsflaggan virad hårt runt hjärtat. Han är en tydlig röst i HBTQ-frågan och får ständigt motta hot från sina meningsmotståndare. Men lusten till livet, musiken och mänskligheten är starkare än allt hat, och med sin stämma sjunger han för att rädda världen. För Sapir berättar han om konsekvenserna av att följa sitt hjärta, hur han mottas i den konventionella operavärlden och vad han längtar efter just nu.

Vem: Rickard Söderberg
Gör: Sjunger opera och leker superhjälte
Aktuell: Skiva, Gaytenor-turné och varhelst julmusik spelas…
Längtar efter: Kramar. Det gör jag alltid.
Mer info: RickardSoderberg.se eller @gaytenor på Facebook, Twitter o Instagram.

1. Vad är lust för dig?
Lusten är den yttersta formen av medveten närvaro, min djupaste inspirationskälla och ett medel för världspåverkan starkare än någon boom någonsin kommer bli. För när en lust till förändring föds hos flera samtidigt skapas en synergieffekt och en förändring av världen exploderar.

2. Är lust viktigt för fler än den som upplever den?
Inget hot i världen kan åstadkomma samma villkorslösa vilja till förändring som lust kan. Därför borde det högsta målet för den som vill vara en del av en förändring av samhället från mörker till ljus vara att inspirera andra till lusten att själva lysa upp mörkret. Genom att tvinga fram en förändring kan jag komma en bra bit – genom att skapa en lust till förändring finns det inget stopp.

3. Opera är traditionellt sett en konservativ värld, där du kliver in med långt hår, smink och dessutom kallar dig gaytenoren. Vågat, skulle många säga. Vad säger du själv om det?
Operavärlden är förvisso traditionell, men den är också hämningslöst kreativ. Så jag känner mig, trots allt, väldigt välkommen där även om jag inte ser ut som de flesta inom den. En behöver nämligen inte se ut som, eller ens bete sig som, andra i en community – så länge det finns en stor respekt för varandra. Operakonsten är också en av de saker som väcker den största lusten inom mig, så det är en aldrig sinande källa till kraft för mig att ösa ur.

4. Att våga gå emot konventioner tyder i viss mån på att man inte skjuter undan sin egen lust och längtan, utan vågar följa den. Har du fått offra något för att följa din? Hur?
Alla som följer sin inre lust och längtan får konsekvenser. För mig yttrar det sig bl.a. i möten med andra människor som inte är så förtjusta i mina val. För att uttrycka det lite milt. Men att inte följa sitt inre utan välja att gå efter konventionen har också konsekvenser. Det må vara en tillvaro där det stormar lite mindre, men jag skulle aldrig någonsin välja den vägen om inte min lust fanns där…

5. Du vill förändra världen med sång, hur?
Genom att ingjuta så mycket inspiration, mod och folkbildning jag överhuvudtaget kan – både med det jag sjunger i sången, såväl som det jag säger mellan sångerna. Sången är min plattform. Och även om man inte har sång, så har man en plattform. Det har alla. Och alla har möjlighet att tala utifrån den, och förändra världen runt sig själva. När alla gör det – då får vi en förändrad värld.

Taggar: |