Fem snabba med Sarah McPhee

Sarah McPhee beskrivs som innovativ och värderingsstyrd, med en alldeles särskild förmåga att tänka långsiktigt. Hon bryter gärna konventioner och drömmer om sitt tredje liv.

Namn: Sarah McPhee
Jobb: vd Spar- och pensionsbolaget SPP
Fritidsintressen: Måla och vara i naturen
Tror på: Människan

Du har gjort dig känd i finansbranschen som en stark företrädare för hållbarhet och jämställdhet. Var kommer engagemanget ifrån?
Jag har alltid arbetat utifrån att jag vill vara med och forma ett bättre samhälle. Det ger mening. Redan som liten reagerade jag på att jag bara för att jag var flicka inte ansågs kunna göra vissa saker. Först ville jag bli jockey och sen president. På senare år har jag chockats över hur mycket som fortfarande behöver göras för att förändra attityderna och jag tänker, snälla inte 30 år till!

Vad gäller hållbarhet så kommer det från min uppväxt i Klippiga Bergen. Där lärde vi oss redan i skolan hur känslig miljön är för människans påverkan. Nu står vi inför en helt unik situation med så många människor som fått det bättre och som vill ha ökat välstånd. Det kräver av oss att vi hanterar natur och matförsörjning med respekt och på ett mer resurseffektivt sätt. Det är kanske det viktigaste jag tar med mig i mitt jobb idag när jag ska påverka samhället. Att säkerställa att vi som investerare identifierar de bolag som delar vår framtidsvision och som visar respekt.

Vad är lyx för dig?
Tid för samtal med familjen eller riktigt nära vänner är min största lyx. Att laga en härlig måltid och samla nära och kära ger mig mycket energi. Men det ska vara i jeans och det ska vara stökigt. Jag vill inte stå i köket hela dagen. Det är människorna som är grejen. Ett yogapass på 75 minuter är nästa val, att bara få gå in i sin egen lilla värld en stund. Det försöker jag unna mig någon gång i veckan.

Om jag ger dig 10 miljoner här och nu, vad gör du?
Jag skulle starta ett rikstäckande bolag som satsar på språkundervisning för invandrare. Det finns fler akademiker bland invandrare än resten av befolkningen, men på grund av språket kan de inte använda sig av sin potential. Jag skulle göra det helt annorlunda än idag. Att vara utan språk som vuxen är nedbrytande.
Det som blev över skulle jag spara i ett investeringssparkonto med hållbara fonder. Sen har jag lite andra affärsidéer kring jämlikhet men de är hemliga…

Bok du rekommenderar och varför?
Jag har precis läst ut Modianos bok Dora Bruder. Det är en rekonstruktion av en sann historia från 1941 om en 15-årig judisk flicka som försvinner i Paris och deporteras till ett koncentrationsläger. Det är en otrolig skildring av dåtidens Paris som är svår att förstå utifrån det Paris vi känner idag. Men en stark påminnelse av vad som kan hända när politiska krafter sätts i rörelse mot olikheter. Nästan helt obegripligt när den beskrivs utifrån en vilsen tonåring. Men mycket relevant för dagens Europa.

Vad drömmer du om?
Du frågar en vd på ett pensionsbolag. Klart jag drömmer om en bra värld att gå i pension i så jag kan ta det med ro. Då ska jag leva mitt tredje liv – läsa, måla och skriva. Men jag kommer nog inte kunna slappna av helt utan vilja fortsätta förbättra och förändra världen.

Taggar: | | |