Fem snabba med sparexpert Josefine Gunnarsdottir

FEM SNABBA. I år är det den brittisk-amerikanske nationalekonomen Angus Deaton som får ta emot ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Aktiespararnas sparexpert, Josefine Gunnarsdottir, ger oss en förtydligad bild av hans forskning och tipsar oss om hur vi ska tänka kring sparande.

1. Angus Deatons forskning har bland annat fokuserat på hur vi på bästa sätt kan analysera välfärd och fattigdom. Kan du i korthet berätta?
Angus Deatons forskning har ökat förståelsen om betydelsen för individers konsumtionsval för att utforma en ekonomisk politik som ökar välfärden och minskar fattigdomen. Tidigare utgick forskare i makroekonomi oftast från aggregerade data, medan dagens forskare i stället oftast lägger ihop individuella beteenden till totalsiffror för hela ekonomin. Vill en regering i ett land till exempel höja en viss typ av skatt så kan denna, med hjälp av det system som Angus Deaton tagit fram, undersöka vilka hushåll som blir påverkade, vilka som vinner på den här skatteförändringen och vilka som förlorar på den.

2. I Sverige känns det lite osnyggt att snacka pengar, vågar du trotsa och dela med dig av hur du sparar?
Apropå Nobelpriset får vi svenskar, oavsett innovationsrikedom och litterär förmåga, 36,7 miljarder kronor insatta på våra premiepensionskonton från staten i december. Drygt 6736 kronor var i snitt, beroende på inkomst, som vi själva kan placera i någon av de cirka 800 fonder som finns på premiepensionens fondtorg. Jag brukar säga att nästan alla av oss redan har ett stort sparande, även om vi ännu inte aktivt har sparat själva. Men det sparandet kanske inte alltid räcker. Utöver den statliga pensionen och tjänstepensionen väljer vissa även att spara privat. Jag har valt att månadsspara i en indexfond och har även ett investeringssparkonto med aktier i ett antal välskötta och stabila bolag.

3. Aktiespararna svarar dagligen på frågor kring sparande som dyker upp bland Aktiespararnas 70 000 medlemmar. Vilka är de vanligaste frågorna och fällorna sparare hamnar i?
Den vanligaste frågan är hur och vad man ska spara i. Idag finns en uppsjö av produkter, den ena mer komplicerad än den andra och många rådgivare fokuserar mer på att sälja produkter än på att faktiskt ge råd till sparare. Den största fällan för många sparare är höga avgifter som äter på det investerade kapitalet.

4. Aktiespararna höjer också rösten åt sparare på olika bolagsstämmor. Vilka är de vanligaste frågorna ni brukar driva?
Vi representerar minoriteten i bolagen och är måna om att bolagen styrs på ett ansvarsfullt och etiskt försvarbart sätt. Mer konkret kan det handla om likabehandling av aktieägare och skälig och ändamålsenlig ersättning till VD och ledning.

5. Har du något stort mål, som att pensioneras vid 55, eller vad drömmer en sparexpert om?
För mig handlar det om att spara på lång sikt och bygga upp en buffert så att jag förhoppningsvis har möjlighet att satsa på mina egna idéer i framtiden och inte vara beroende av någon annan.

Taggar: | |