Fem snabba med trendanalytikern Sofia Ulver

Sofia Ulver är docent och forskare specialiserad på hur vi konsumenter beter oss och varför vi gör de val vi gör. Hon utmanar gärna det konventionella och räds inte obekväma sanningar. Hennes forskning om vikten av nördar för att driva samhällsutveckling har fått stor uppmärksamhet, likaså hennes bok Status från 2012.

Vi kommer få lära oss mer från Sofia längre fram i vår, men vi inleder med att fråga henne vad hon tror om konsumtionsåret 2015.

– Allt fler väljer att konsumera på ett sätt som stämmer överens med ens värderingar och de förändringar vi vill se i samhället, menar hon.

Namn: Sofia Ulver

Familj: Sambo Henrik, och döttrarna Ida (2 år) och Signe (6 mån)
Jobb: Docent vid Lunds Universitet, forskar inom konsumenttrender och konsumentkultur

Bor: Malmö

Intressen: Filosofi och samhällsfrågor, läsa, film, vin och mat

Tror på: Bildning i form av tillägnande av flera perspektiv. Det blir A och O i framtiden.

1. Vilka är de tre viktigaste trenderna som kommer att påverka vår konsumtion 2015? 
Politisk konsumtion, nygrönhet och e-handel.

2. Är ”green the new black”? 
Helt klart. Hållbarhet är hetare än någonsin och personer och bolag som driver frågorna blir allt mer en maktfaktor i samhället. Det är hållbarhetsikonerna som visar vägen framåt, sätter trenderna. Vi ser förändringen i alla delar av samhället så som mode, teknik, mat, design, ekonomi, kultur och arkitektur.

3. Ser vi en ny grön våg? 
Ja definitivt. Den kallas akademiskt för den nygröna vågen. Allt fler väljer att konsumera på ett sätt som stämmer överens med ens värderingar och de förändringar man vill se i samhället. Och det är väldigt tydligt att fler vill se ett mer hållbart samhälle på många plan. Hur vi konsumerar blir ett sätt att manifestera det.

4. Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt jobb? 
För vissa är det lite oklart exakt vad docent är, men sen är det många som undrar om min forskning. Konsumtion och samhällstrender engagerar och är något som vi alla har ett eller annat förhållande till.

5. Du bor för tillfället i Malmö. Vad får man inte missa om man är där? 
Vinbaren Kiez, Restaurang Lyran och Konsthallen.

Taggar: |