5 snabba med strateg Mala Chakraborti

TEKNIK. Vattencisterner som själv varnar för föroreningar. Fjärrstyrda operationer från en annan kontinent. I en värld där teknikutvecklingen går snabbare än någonsin är den typen av mobilitet inte längre otänkbar. Och det är närmare i framtiden än vi tror. Vi bad Mala Chakraborti, strategy manager på telekommunikationsbolaget Ericsson, att ge sin syn på människors liv i en allt mer uppkopplad och digital framtid.

Vem: Mala Chakraborti
Gör: Strategy manager på Ericsson
Teknik jag inte klarar mig utan: Internet (Vilket fantastiskt sätt att få kunskap och interagera med andra)

1. Vilken är den mest spektakulära utvecklingen inom informations- och kommunikationsteknologiområdet (ICT) just nu?
Ärligt talat så måste jag svara 5G. Tidigare har 3G och 4G möjliggjort en äkta smartphone-upplevelse, som att du kan titta på film genom telefonen. Glöm telefoner, 5G kommer att möjliggöra en smart värld. Det är teknologin som kommer göra förarlösa bilar och fjärrstyrda operationer från andra sidan världen möjliga. Föreställ dig en ny hållbar, digital livsstil för alla!

2. Vilka är de största fördelarna med en mer uppkopplad och sammankopplad värld?
Föreställ dig att räddningspersonal kommer att kunna rycka ut snabbare, eller för den delen ett smart elnät som sänker din räkning men också ditt ekologiska fotavtryck. I ett uppkopplat och sammankopplat samhälle finns starkare förutsättningar för bättre utbildning och sjukvård, för att lärare och läkare kan befinna sig tusentals kilometer ifrån dem de hjälper. Det handlar inte om att maskiner ska ta över världen, utan snarare att hitta sätt att interagera i vårt samhälle på ett mer meningsfullt sätt. Vi kan bygga en värld som är mer intuitiv, empatisk, bekväm och stark – och i slutändan mer mänsklig.

3. Ericsson pratar om ”Technology for Good”, vad betyder det?
Vi ser vår bransch som en möjliggörare för 17 av FN:s nya utvecklingsmål. Till exempel så har vi utvecklat vattensensorer som kontinuerligt kan samla in och skicka data om vattenkvaliteten runt om i världen, istället för att någon skulle behöva samla in prover manuellt och testa dem i ett labb. Det handlar inte bara om att kunna titta på Netflix på varje enhet, Ericssons ambition är att skapa teknologi som kan hjälpa till att forma en mer hållbar värld.

4. Vilka utmaningar finns med den snabba teknologiska utvecklingen i samhället?
Vi måste vakta samhällets välfärd och bistå i den otroligt snabba utvecklingen. I en digital, mer uppkopplad och sammankopplad värld lyfts farhågor om arbetsöverflöd, dataintegritet, datasäkerhet och leveransen av oavbruten uppkoppling. Det är också viktigt att standardisera teknologin och regelverket som teknologin ska verka inom.

5. Vilken roll spelar stora företag som Ericsson i en allt mer digital framtid?
Jag tror att många företag i alla branscher måste göra någon form av självrannsakan när vi definierar hur denna nya, 5G-uppkopplade framtid ser ut. Ericsson har 140 år av otroliga innovationer och insikter i ryggen, som positionerar oss som en thought leader i detta scenario. Vi kan utveckla lösningar på ett globalt plan, oavsett om det är i New York City eller på Benins landsbygd. Framförallt så finns en anda av äventyrslust men också integritet och uthållighet i bolaget, vilket jag tror kommer vara livsavgörande på vägen mot framtiden.

Taggar: | |