Expertens tips till bättre ekonomi

EKONOMI. Pengar, pengar, pengar – de är bra att ha, men kan också göra oss galna. För var ta de egentligen vägen? Och skulle man inte alltid behöva lite mer av dem, eller? SPP:s sparekonom Maja Englund ger sina bästa tips för att ha råd att leva gott här och nu men även i framtiden.

Gör en budget
En realistisk budget ger dig både översikt och kontroll över hur mycket du kan spendera utan att använda upp alla dina besparingar. Hur mycket pengar får du in varje månad? Skriv ner vad du har för måste-kostnader. Hyran, mobilräkningen, avbetalning till CSN, ja allt ska med och glöm för all del inte maten! Skriv sen ner hur mycket du vill och behöver lägga undan i ett sparande varje månad. Skillnaden mellan pengar in och det du skrivit ner, ja det är det du har att leva på. Sen är det bara att stick to the plan!

Öppna ett sparkonto
Vi som jobbar idag måste dessvärre spara mer till vår pension än dagens pensionärer har gjort. De flesta kan förvänta sig en pension motsvarande 40-60% sin lön, vilket knappast räcker till guldkant på vardagen. Speciellt inte eftersom vi lever längre och är piggare högre upp i åldern. För långsiktigt sparande rekommenderar jag aktiefonder; ju tidigare du börjare, desto mer hjälp får du av ränta på ränta-effekten. Det smartaste är att spara med en fast överföring vid varje lön, så att du inte behöver tänka på det mer än nödvändigt. Börja med en liten summa, som du när som helst kan ändra.

Betala av lån
Pengar du har lånat ska betalas tillbaka och självklart finns en prislapp på lånet i form av ränta. Ett smart sätt att sänka sina kostnader är att betala av så mycket som möjligt när räntan är låg, vilket den är i dag. Det kan vara smart inför framtiden, för när räntan stiger behöver du lägga mer pengar på den och det kan bli tufft att mäkta med. Kontakta din bank för att ta reda på hur du gör för att betala lite extra på bolånet.

Hitta den bästa räntan
Se dessutom över vad du egentligen betalar för att låna pengar. Kan du få en lägre ränta på ditt lån någon annanstans? Låg låneränta innebär för de flesta att flera tusen kronor sparas varje år. Det finns många jämförelsesidor på nätet, en sida att besöka kan till exempel vara Compricer, där finns möjlighet att jämföra olika typer av lån.

Placera tjänstepensionen smart
Nio av tio svenskar har en tjänstepension – ett sparande som man själv kan påverka. Arbetsgivaren avsätter en procentsats motsvarande din lön och du kan själv välja hur pengarna i ska placeras. Unga människor med långt kvar till pension, behöver och kan, ofta ta en större risk när de väljer hur pengarna ska placeras. Tänker man långsiktigt så brukar högre risk ge större möjlighet till hög avkastning även om det kan svänga under resans gång. Ju större andel aktiefonder du har i ditt sparande, desto högre blir risken. Dessutom kan du när som helst välja att placera om dina pengar, kontakta det bolag som du har din pension hos för att få reda på hur du går till väga. Sist med inte minst, glöm inte hållbarhetsaspekten när nu väljer fonder, smart för världen och plånboken!

Taggar: | | |