• - Vi vet att folk kommer komma hit och leta efter det som inte finns, då gäller adet att det som finns är mer än fantastiskt säger Dale Vince om klubbens beslut att bara servera vegansk mat.

  - Vi vet att folk kommer leta efter det som inte finns, då gäller det att det som finns är mer än fantastiskt, säger Dale Vince om klubbens beslut att bara servera vegansk mat.

 • Försvararen David Pipe och Keanu Marsh Brown.

 • Under året ska klubben starta en matlagningskurs för sina spelare, så att de lär sig hur riktigt bra vegansk mat kommer förbättra deras prestationer. Här Dale Bennet.

  Under året ska klubben starta en matlagningskurs för sina spelare, så att de lär sig hur riktigt bra vegansk mat kommer förbättra deras prestationer. Här Dale Bennet.

 • Mittfältaren Sam Wedgbury.

  Mittfältaren Sam Wedgbury.

 • Elliot Frear.

 • Keanu Marsh brown påväg att göra mål för FGR.

  Keanu Marsh Brown påväg att göra mål för FGR.

 • FGR har hundraåriga anor att leva upp till. Här anfallaren Aaron O'connor.

  FGR har hundraåriga anor att leva upp till. Här anfallaren Aaron O'connor.

FGR – världens första hållbara fotbollsklubb

SPORT. Med äkta fotbollskärlek bygger Dale Vince och fotbollsklubben Forest Green Rovers den värld de vill ha. Vegankäk, ekologisk spelplan och förnyelsebar energi ska bli mainstream.

Det växer fram en ny generation fotbollsfans som inte är bunden till ett sätt att se, uppleva och älska fotboll på. Dale Vince har med elbolaget Ecotricity, som han är grundare till, köpt en hundra år gammal fotbollsklubb som ett sätt att nå dessa nya generationer.

– Med Forest Green Rovers har jag hittat nya vägar för att nå ut, säger han.

Han menar att varje generation är lite mer öppen för nya tankar och idéer än den föregående. Och den som växer sig starkast nu har ett sug efter att använda känslan av lite jävlar anamma för att bygga den värld de vill se – The Power Generation är här, helt enkelt.

Svett, kamp och kärlek
Fotbollskulturen är otroligt stark i England och föder generationer på generationer av människor med kärleken till sporten i blodet.

– Sportfans är en passionerad skara och når vi dem och får dem lika entusiastiska inför vår vision, så kan vi göra stor skillnad, säger Dale.

Vi håller på att bygga en schysst värld, menar Dale, och det handlar inte om att få människor att byta elavtal, utan om att få dem att ändra synsätt. För att göra det kan vi inte jobba i våra bubblor utan måste sprida våra tentakler och arbeta på flera plan samtidigt. Och vi måste få människor att inse att de kan fortsätta göra det de älskar, som att köra snabba bilar och kolla på fotboll.

– Vi har byggt en skithäftig superbil som drivs med el och vår fotbollsarena är suverän. Vill du fortsätta slösa el? Visst, men gör det med el från vindkraft. När man ska få folk att ändra sig måste man erbjuda ett bättre alternativ än det de säger sig vilja hålla kvar vid, säger Dale.

Vegankäk och nya ligor
Med en restaurang som bara serverar vegansk mat och ekologisk öl från mikrobryggerier, stora synliga solpaneler och en ekologisk spelplan med uppsamling av regnvatten har han lyckats få med sig en helt ny grupp på sin mission. Idag har publiken förändrats från att bara bestå av medelålders män till att även bestå av barnfamiljer, ungdomar och kvinnor. Spelarna åker ut till skolorna i närheten och pratar om visionen att bli världens första helt hållbara fotbollsklubb och fotbollslag över hela världen hör av sig för att få tips och råd på hur de också kan ställa om.

– På vårt fotbollsforum snackar deltagarna även om hållbarhet, det är rätt ovanligt för en klubb tror jag, säger Dale. Vår klubb ska bli internationellt etablerad och uppskattad för sitt epos och vi satsar på att klättra upp till nivå fyra i det engelska ligsystemet. Då får vi ännu mer uppmärksamhet, och fler kommer ta efter. Snart är vi en mainstreamklubb.

Vem: Dale Vince

Vad: Grundare av elbolaget Ecotricity som har höpt fotbollsklubben Forest Green Rovers FC

Var: Nailswort, söder om Gloucester i västra England

FGR: Klubben är professionell och har sitt första lag på nivå fem i det engelska fotbollssystemet, där Premier League är nivå ett. I dagsläget ligger de på andra plats i sin liga.
Engagemang: Vill du engagera dig i klubben kan du bli medlem i supporterklubben. Enligt Dale Vince finns det också en engagerad supporterskara i Norge som kommer till lagets matcher ibland.

Mer info: forestgreenroversfc.com