• MSC-märkta Restaurang B.A.R serverar lokalproducerade godsaker.

  • Fina fisken på B.A.R.

5 fantastiska fiskar

MAT. Trött på torra fiskblock från frysdisken, men inte säker på vilken firre som är ekoreko att äta? Eller vart fisket är hållbart. Vi hjälper dig hitta rätt i fiskdjungeln!

5 fina fiskar – som har fått grönt ljus av WWF.

1. Gös – abborrens större kusin med fast vitt kött som är magert. Passar fint att grilla eller ha i en gyllengul fisksoppa med saffran och fänkål. (Odlad i norra Europa)

2. Hälleflundra – en riktigt lyxig fisk med fast fint kött. (Odlad i landbaserade system med recirkulerande vatten)

3. Hoki – en släkting till vår svenska Kummel, som inte står med på gröna listan, med torskliknande karaktär och smak. (Sydvästra stillahavet)

4. Tilapia – vitt kött med fast karaktär. Många tycker att den smakar som abborre, alltså en mjuk och fin smak. (Odlad i landbaserade system recirkulerande vatten)

5. Abborre – vitaktikt, magert kött. Äts med fördel stekt med smält smör och fin potatis. (Från Vättern och Hjälmaren)

3 fisksäkra tips på restauranger

1. Bifångst – ytterligare ett restaurangkoncept inuti anrika göteborgsrestaurangen Fiskekrog. Här serveras gästerna det som kocken lagar baserat på den bifångst som kommer in till hamnarna och man lär i alla fall inte bli besviken på innovationsförmågan. Här kan man serveras allt från förkolnade kräftskal till bränd grädde, så är man det minsta intresserad av att vidga sina vyer har man hamnat på helt rätt ställe.

2. Rå Epok – sushi på skånska, där inget är rödlistat och kockarna vågar tänka utanför boxen. Här äter du Sushi som du inte visste att den kunde smaka.

3. B.A.R – på Blasieholmen i Stockholm hittar du lokalproducerade godsaker blandade med noga utvalda importerade favoriter. Restaurangen är MSC-märkt och håller hållbarhet högt.

Utöver de fem fantastiska fiskar vi har valt ut ovan ger WWF grönt ljus åt alla fiskar med någon av följande märkning:

KRAV – ”Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan”.

MSC – ”Marine Stewardship Council (MSC) är en global, icke vinstgivande organisation som arbetar med att lösa problemet med överfiske”.

ASC – ”ASC aims to be the world’s leading certification and labelling programme for responsibly farmed seafood. The ASC’s primary role is to manage the global standards for responsible aquaculture, which were developed by the WWF Aquaculture Dialogues.”

Vill du läsa hela listan från WWFs Fiskguide hittar du den här.

Taggar: | | |