00

Den internationella karriärens baksmälla

FÖRSÄKRING. När ett erbjudande om att arbeta utomlands dyker upp kan det kännas som en rolig utmaning. Då är det är lätt att glömma bort pensionen, trots att några år på vift utan pensionskompensation tyvärr kan innebära en framtida inkomstförlust på hundratusentals kronor. Men det finns lösningar, det gäller bara att känna till dem.

– Att senare i livet få reda på att ett antal års intjäning till tjänstepensionen har försvunnit, kan ge en rejäl baksmälla som man inte räknat med. Både för anställda och för företag som inte sällan blir indragna i sura processer, säger Katarina Wiberg, pensionsrådgivare på SPP.

I tjänstepensionen kan det även ingå försäkringar i form av efterlevandeskydd. Med ett utlandskontrakt faller man i de flesta fall dessutom bort från det svenska socialförsäkringssystemet och omfattas därmed inte längre av exempelvis sjukvård, sjukersättning ellerfamiljepenning. För att utlandstjänsten inte ska bli en förlustaffär är det viktigt att företaget kompenserar bortfallet. För medföljande innebär det ofta förlust av både lön och pension.

Sand mellan tårna är alltså inte det största problemet med att jobba några år utomlands, men med bra koll på avtalet kan det bli ditt livs äventyr – som inte har skapat några hål i plånboken den dag du går i pension.

Taggar: | |