• Hur vill du att ditt liv som pensionär ska se ut?

  • pensionsspara

    Snittet för den allmänna pensionen är 11 791 kronor i månaden, före skatt.

Pensionsspara efter din ålder

GULDKANT. Det är inte alla som går mot det ljuva livet på ålderns höst form av pensionärens nyvunna frihet. Idag har många inte råd att sluta jobba, och även i yngre åldrar känner allt fler oro inför den framtida ekonomin. Så när ska man egentligen börja pensionsspara? Det finns flera sätt att påverka din pension längst vägen, och hur gammal du är har viss betydelse. Här listar vi tips på hur du pensionssparar smart – under olika skeden i livet:

20-30 år
Du är i början av yrkeslivet och tjänar troligtvis inte en förmögenhet. Vardagen kostar; du kanske betalar av studielån, köper dina första möbler eller sparar till bil och bostad – pensionen känns troligtvis rätt avlägsen.
Börja där du står. Se till att du har tjänstepension. Under de här åren är det även smart att starta upp ett eget sparande, även om det endast rör sig om en hundralapp i månaden. Var realistisk och anpassa beloppet efter plånbok – att spara får aldrig bli en pina eller gå ut över din livskvalité. Öka istället på summan i takt med att du blir äldre och får högre lön. Bara att du kommer igång är toppen!

31-40 år
Kanske står du mitt i karriären och/eller småbarnsåren, och tid är en bristvara. Prioritera att se över din premiepension. Plocka fram ditt orangea kuvert eller logga in på pensionsmyndigheten.se. Du kan själv påverka genom att göra egna fondval, men viktigast är att du ser över pensionen regelbundet. Att vara föräldraledig eller arbeta deltid påverkar också pensionen, och är du hemma under en längre period kan det vara bra att spara extra. Det går även att jämna ut inkomstskillnaderna genom att den som arbetar kompenserar för den andras pensionsbortfall genom att föra över sin premiepension. Här kan det även vara smart att lägga till ett efterlevandeskydd så att din familj är skyddad ekonomiskt om något skulle hända dig.

41-54 år
För många börjar den mest hektiska perioden avta och kanske är ekonomin stadigare. Om du har barn som nu flyttat hemifrån och fått egen ekonomi, kan du se över ditt efterlevandeskydd igen. Om din inkomst tillåter är det ett bra tillfälle att öka ditt egna sparande, och lägga till några hundralappar i takt med att hushållet minskar. Här kan du även titta närmare på din tjänstepension. Den kommer utgöra en stor del av din totala pension och du kan tjäna mycket på att maximera den, exempelvis genom att löneväxla. Det innebär då att du byter ut en del av den lön du har idag mot den lön du får i framtiden, alltså pensionen.

55-64 år
Nu närmar det sig och nu kan börja planera! Se över din livssituation och vad du behöver veta innan du ska sluta jobba. Hur vill du att ditt liv som pensionär ska se ut? När vill du ta ut din pension? För varje år du fortsätter att arbeta ökar pensionsbeloppet med 7-8 procent. Utnyttja den här tiden till att förbereda inför nästa fas. Gör en prognos över hur stort månadsbelopp du får ut vid olika åldrar. Hur länge behöver du arbeta? Och hur mycket behöver du spara för att få guldkant på tillvaron?

Pensionen består oftast av tre delar:

1. Allmän pension – Den statliga pension du får genom Pensionsmyndigheten, baserat på din inkomst (18,5 procent av din lön). Den består av inkomstpension och premiepension.

2. Tjänstepension – De flesta får även tjänstepension från sin arbetsgivare, och den utgör en stor del av det du får ut. Den som är egenföretagare måste själv betala in till sin pension.

3. Eget sparande – Det finns olika sätt att spara, men ett av de vanligaste är att ha ett investeringssparkonto (ISK) där du sparar i aktier eller fonder. Det är ett långsiktigt och enkelt sparande, där du kan byta fonder så ofta du vill utan att redovisa i deklarationen.

I siffror
Snittet för den allmänna pensionen är 11 791 kronor i månaden före skatt.

Den som har liten eller ingen inkomst kan få garantipension. Den blir som högst 7 014 kronor för gifta och 7 863 för ensamstående.

Räkna ut din prognos HÄR.

Taggar: | | |