• Chloe Rutzerveld odlar ny mat

    Foto: Chloe Rutzerveld

  • Chloe Rutzerveld odlar ny mat

    Foto: Chloe Rutzerveld

Framtiden är här – Printa din egen mat!

NOTIS. I filmer om framtiden är maten alltid väldigt underfundigt påhittad, men sanningen är att vi idag inte står särskilt långt ifrån de galna idéerna som kreatörerna lyckats knåpa ihop. Vad sägs till exempel om 3D-printad mat?

Chloe Rutzerveld heter mat- och konceptdesignern som kan ta den tanken från idé till verklighet. Efter att ha studerat industriell design vid ett universitet i Eindhoven, Tyskland, tog hon sin mixade passion för mat, design, teknologi, vetenskap och kultur och började arbeta med olika initiativ kring framtidens mat. Genom sitt projekt Edible Growth har Chloe lyckats framställa en 3D-printer som kan printa strukturer som växer till mat. Processen går till så att du printar en omgivande struktur av frön, sporer och jäst som sedan får växa som ett helt självständigt ekosystem under fem dagar. Fram växer ett litet ätbart ekosystem, en ”edible”, som odlaren själv väljer när hen vill skörda beroende på önskad smak och textur. Det smarta är att framställning förkortar hela produktionskedjan och därmed minskar de påfrestningarna på vår planet som jordbruket utgör. Med Edible Growth ville Chloe visa att high-tech- eller labbproducerad mat inte nödvändigtvis måste vara ohälsosam, onaturlig eller smaklös utan istället ett helt nytt sätt för konsumenten att engagera sig i det hen äter och stoppar i sig.

Projektet är idag fortfarande i sin linda och det krävs mer forskning och utveckling innan vi kan förvänta oss att kunna sätta igång och printa vår mat hemma vid köksbänken. Är du emellertid nyfiken på att följa Chloes utvecklingsprojekt inom framtidens mat så kan du göra det här.

Taggar: | | |