• Volkswagens konceptbil Budd-e som laddar batteriet med solceller på taket.

Framtiden är ljus: Sol trumfar kol

ENERGI. För första gången i historien går solenergi om kol som energikälla. Runt 500.000 solpaneler installeras dagligen, och den förnyelsebara energin genomsyras av en gränslös innovationsglädje – inte minst bland biltillverkare. Volkswagen, en storsatsare på elbilar, har försett konceptbilen Budd-e med solceller på taket, där energin går till att ladda batteriet.

Tesla, som inte nöjer sig med bilmarknaden, lanserade nyligen ett solcellstak som ser ut som vanliga takpannor, och slår på stora trumman med SolarCity-projektet Island in the sun; en ö i Stilla Havet som drivs helt på energi från solen. Samtidigt planerar två kinesiska företag bygget av en solcellspark i Tjernobyl.

I Sverige gör allt fler kommuner solkartor, där du kan knappa in din bostadsadress och på en halv sekund få ett mått för hur mycket solen strålar på hustaket där just du bor.

Effekterna av den snabba och prisvärda utvecklingen är redan märkbar; exempelvis har levnadsstandarden i många afrikanska byar höjts avsevärt, då självförsörjningen av solenergi energi bland annat möjliggjort för barn att läsa läxor på mörka kvällar.

Sedan 2010 har priserna på solpaneler rasat med ofattbara 80 procent, och många menar att priserna kommer att fortsätta sjunka. Solenergi är inte bara större än kol, det ökar också snabbare i världe och är på väg att bli minst lika billigt. Allt pekar alltså på att framtidens energi är både prisvärd och smart, och att solenergi just nu har ett enormt genombrott.

Taggar: | | |