• 7

    7

  • 7

    7

  • 7

    7

  • 7

    7

  • 7

    7

Framtidens gröna förpackningar

DESIGN. Tänk om en förpackning skulle kunna förvandla sig själv till kompost när man tagit ur produkten ur den. Eller om en flaska skulle börja smälta när parfymen eller matoljan tagit slut. I framtiden kan förpackningar både vara ätbara och smarta – Sapir har spanat in det senaste. Som designföretaget Tomorrow Machine, där man jobbar för att utveckla framtidens förpackningar, och gärna sneglar på naturen för inspiration. Särskilt frukter. För vilken förpackning är bättre än ett banan- eller ett äggskal?

Exempelvis har man experimenterat med att förpacka olivolja i ett skal gjort av socker och bivax. För att få ut oljan knäcker man helt enkelt förpackningen, precis som ett rått ägg, och skalet kan slängas i hushållskomposten istället för i soporna.

– Det händer mycket på förpackningsfronten just nu, säger Anna Glansén, ena halvan av designduon Tomorrow Machine, som ofta samarbetar med forskare för att hitta nya och miljövänliga sätt att förpacka produkter.

Det tar dock tid att uppfinna nya förpackningsmaterial och många gånger dröjer det ett bra tag innan konsumenterna får se vissa förpackningsinnovationer på hyllorna i butikerna.

– Men i framtiden kan det vara möjligt att vi sköljer av en förpackning, precis som vi gör med ett äpple, för att sedan äta upp den.

Fyra finurliga förpackningstrender:
1. Agar-agar – ett gelé-liknande biomaterial som görs av alger, som lätt bryts ned.
2. Svensk tång – materialet bryts till skillnad från plast, ner på bara ett par månader, och ger näring till jord och växter.
3. Printad teknik – förpackningar med inbyggd teknik som exempelvis kan larma när innehållet börjar närma sig bäst-före-datum.
4. Ätbara förpackningar – flera designföretag experimenterar med ätbara förpackningar. Bland annat har det amerikanska företaget Wikicells tagit fram en förpackning som görs av matpartiklar och binds ihop med kolhydrater.

Taggar: | | | | |