• Emil Enstrom

Från jeans till Vansinnets Berg – veckans guru är här

ENTREPRENÖR. Han lämnade Nudie Jeans och satsade på drömmen om en egen bokhandel. I år gick drömmen äntligen i uppfyllelse och Majorna i Göteborg har berikats med Vansinnets Berg, en bokhandel med litteratur som för tankarna till svärta och ockulta ting. Bör vi alla hitta svärtan i oss själva, och varför i så fall? Möt veckans Guru; Emil Engström.

Namn: Emil Engström
Gör: Driver butiken Vansinnets Berg på Ekedalsgatan 3 i Majorna, Göteborg. Vikarierar som budbilschaffis två dagar i veckan för att på något sätt bidra till familjekassan.
Drömmer om: Att en dag kunna driva butiken på heltid samt ta ut min första lön
Aktuell: I min egen värld är jag alltid aktuell, men det ”aktuellaste” som hänt mig i år är att Vansinnets Berg äntligen öppnat. Plus att jag och mitt band GLYF släppte vår andra skiva ”Människan”. Extra nervöst eftersom första plattan ”Död efter död” var en sådan dundersuccé som höjdes till skyarna av en enad musikjournalistkår.

1. Du har sagt att vi alla måste hitta svärtan inom oss, varför då?
Utan det mörka ser vi bara halva vårt väsen, anser en del. Svärtan och rädslan fattar många av mina beslut. Jag vill inte leva ett liv där rädslan styr mina handlingar. Folk är alldeles för snabba att dela upp världen i ”onda” och ”goda”. Jag tillsammans med resten av befolkning är nog på många sätt genomrutten. Jag vill förstå det och i vissa fall kanske till och med förlika mig med, och acceptera vem jag är.

2. Vilken svärta bär du på?
Detaljerna vill jag behålla för mig själv, mina närmaste samt min psykolog men den vilar på klassiska grunder som rädsla, ångest, avund, mindervärdeskomplex, bekräftelsebehov, rotlöshet mm.

3. Varför en ockult bokhandel?
Jag vill nog inte kalla det en ockult bokhandel men är ok med att andra gör det. Religionen ställer de intressanta frågorna. Ockultismen plockar de russin, ur en ofta oätlig kaka, som är mest intressanta. Alla religioner har system för att se bortom horisonten. Religionen försöker oftast förstå hela människans väsen.

4. Vad är färgen svart för dig?
Svart är en bra bakgrund att börja arbeta på. Såväl bokstavligt, med pennor och penslar som mer filosofiskt svävande. I den svarta tomheten speglar jag mig i mina rädslor. Bit för bit och lager på lager arbetar jag med att bryta ner skräcken. I tomrummet som blir kvar kan jag sedan skapa nya världar. Men detta är en ständigt pågående process. Den dagen jag säger att jag är färdig ljuger jag förmodligen.

5. Vad är motsatsen till svart?
Bara att ställa frågan blir en disney-dualism som får mig att slå bakut. Jag skulle kunna svara ”vitt” men det skulle mer basera sig på en färgskala än uppmuntra till vidare, mer intressanta perspektiv.