• Frida Bard söker ett autentiskt utryck i kläder som inte är skapande för antingen män eller kvinnor.

Killar med kjol – när Hopes Frida Bard får bestämma

MODE. Tidigare i år lämnade Frida Bard Acne, för att ta uppdraget som chefsdesigner på Hope. Med sin kollektion Changes, som presenterades i september, sällar sig Frida Bard till den växande samling designers som vill utmana rådande konventioner och könsnormer inom modebranschen. Istället vill hon lyfta fram individens egna stilmässiga ställningstagande.

Unisex kollektionen Changes består av 18 plagg med varierande mönster och material som leopard, paisley, blommor och sammet. Varje plagg är avsett för både kvinnor och män och är märkta med traditionella herr- och damstorlekar.

– Sedan en tid tillbaka pågår en revolution inom begreppet könsidentitet vilket väckt funderingar om vad kön innebär för oss på Hope. För mig har det länge varit en självklarhet att min design ska kunna passa alla typer av kroppar och individer, säger Frida.

Bra design påverkar samhället
Hope har även fått sällskap av bland andra Åhléns. I kampanjen Bryt klädmaktsordningen stajlade Åhléns kända svenskar på ett normöverskridande sätt för att belysa förhållandet mellan kön, kläder och makt. När Sapir träffar Frida undrar vi därför varför denna rörelse är viktig, och varför den händer just nu?

– Min uppfattning är att bra design både låter sig påverkas av och själv påverkar samhället. I och med att mode och kläder är ett starkt sätt att uttrycka sig och sin personlighet är det otroligt positivt att flera modeföretag går i bräschen för ett icke könsnormativt förhållningssätt.

Hur avspeglar sig detta hos konsumenten?

– Personer vill känna sig sedda och representerade hos de företag man handlar. Man söker det äkta och kräver utrymme för individuell tolkning av samtiden. Och det finns ett starkt intresse både i samhälle och media för det personliga uttrycket och den inkluderande tonaliteten.

Fridas utgår ofta från en tanke eller frågeställning hon vill utforska närmare när hon skapar sina kollektioner. För Hopes Pre spring 2017 var det ”den perfekta packningen” och de plagg man absolut inte vill lämna hemma under en veckas semester.
Var hittar du din egen inspiration?

-Genom andra kreatörer, vänner och kollegor. Det handlar om funktioner som jag saknar i min egen vardag och där jag vill hitta en lösning.

Vad är hållbart mode för dig?

-För mig är det viktigt att fundera på vad ett plagg tillför, varför vi skapar det. Om plagget inte har en självklar plats i garderoben eller fyller sitt syfte är det inte heller aktuellt att producera. Det handlar om att skapa smarta plagg som kan leva längre än en säsong.

Slutligen: Winter is coming – hur kombinerar man en hög stilfaktor med att hålla sig varm?

-Stora sjalar och filtar gör det möjligt att variera silhuetten och looken enkelt utan att ha en mängd olika kappor eller jackor. Det finns mycket fina alternativ.