Fyra filmer med eftersmak

 

LISTA. Det finns de filmer som lämnar spår i hjärtat eller får hjärnan att gå på helvarv i flera dagar efteråt. Här är fyra filmer, både nya och gamla, som får dig att tänka till. Sapir listar fyra filmer som stannar kvar långt efter att eftertexterna rullat nerför skärmen.

 

 1. The Good Lie
Med humor och personlighet gestaltas denna verkliga historia om fyra Sudanesiska flyktingars möte med den amerikanska kulturen som nyanlända till Kansas City. Reese Witherspoon spelar en något överbelastad arbetsförmedlare som ska lotsa de fyra in i samhället. Ett gripande men också hoppfull film som visar på vikten av att våga vara öppen och våga ta in människor vi inte känner i våra liv.

 

2. Livet är underbart
Italienaren Roberto Benignis hyllade film vann både publikens hjärta och en Oscar för bästa utländsk film 1999. Denna varma berättelse om en man som möter det tyska krigsvåldet och nazisternas terror med envis och livsbejakande humor framkallar både skratt och tårar och lämnar ingen oberörd. Värt att se om och om igen och har du missat den: se den nu!

 

3. The Theory of Everything
Filmatiseringen av fysikern Stephen Hawkings liv griper tag och berättar på ett mänskligt sätt om mannen som mot alla odds åstadkommit stordåd inom vetenskapen. Namnet till trots är det inte teorier om universum som står i centrum utan Hawkings första fru Jane och hennes kamp för att få deras tillvaro att gå ihop. Denna snygga och inspirerande film går just nu på bio.

 

4. Philomena
Här får vi följa Philomena, spelad av fantastiska Judy Dench, som efter femtio år börjar sökandet efter sonen som hon födde men inte fick behålla. Hon reser tillbaka till det katolska klostret på Irland där hon i mitten av 1950-talet spärrades in för att föda sitt utomäktenskapliga barn – som sedan blev såld av nunnorna till amerikanska adoptivföräldrar. Med värme och humor som bottnar i filosofiskt djup är detta en berättelse om skuld och kärlek.

Taggar: | |